Hlavní obsah

Brněnští cestáři soutěžili bez sněhu

Právo, Tereza Sýkorová, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mnoha místech republiky už nemohou to „bílé svinstvo“, jak říká Jarek Nohavica sněhu v jedné ze svých písniček, už ani vidět. Kalamita je pro ně nejobávanějším slovem a předpověď počasí černou můrou. Úplně jiné starosti však měli nejlepší borci - cestáři v Jihomoravském kraji, kteří si dali dostaveníčko na parkovišti před ústředním hřbitovem v Brně.

Foto: Tereza Sýkorová, Právo

Na soutěži s názvem Cestářské rodeo poměřilo svou řidičskou zručnost dvacet soutěžících. Překážkovou dráhu projel suverénně nejrychleji Karel Konečný z Veselí na Moravě.

Článek

K ideálním podmínkám pro soutěž zručnosti sypačů a strojů s radlicemi na odklízení sněhu s názvem Cestářské rodeo chyběl jen sníh.

„Chceme veřejnosti přiblížit práci cestářů, ukázat, že není jednoduchá. Cestáři jsou v zimě se svými vozy první lidé na silnici,“ vysvětlil cíl soutěže její prezident Alois Vybíral. Pro soutěžící byla připravená překážková dráha, museli ukázat svou zručnost při couvání, parkování nebo kličkování mezi barely.

Foto: Tereza Sýkorová, Právo

„Snažíme se simulovat reálné podmínky, sypači se na silnicích musejí vyhýbat autům. V reálu je ale práce díky sněhu samozřejmě těžší,“ řekl Vybíral.

Soutěž měla dvě kola, do finále postoupila polovina nejlepších. Vítěze určilo kromě nejrychlejšího času také bezchybné projetí všech překážek.

Největší zručnost při řízení nákladního sypačského auta prokázal Karel Konečný z Veselí na Moravě, který byl suverénně nejrychlejší v obou kolech. Vítězství získal již potřetí, a je tedy zatím v soutěži neporazitelný. Překonal devatenáct soupeřů včetně vítězů Cestářského rodea z Vysočiny a ze Slovenska. „Na soutěž jsem nijak zvlášť netrénoval, se sypačem jezdím už dvacet let, takže mám dlouhou praxi,“ vysvětlil původ svých úspěchů Karel Konečný.

Cestářské rodeo se v Česku koná pouze v Jihomoravské kraji a v kraji Vysočina. Nápad organizátoři, Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje, okoukali na Slovensku, kde sypači soutěží od roku 2005. Tam model soutěže převzali z USA.

Foto: Tereza Sýkorová, Právo

Foto: Tereza Sýkorová, Právo

Severní části republiky a Vysočinu trápí přívaly sněhu. Brně si cestáři zazávodili bez něj.

Reklama

Výběr článků

Načítám