Hlavní obsah

V roce 2012 konec světa nepřijde, tvrdí potomek Mayů

Novinky, Jakub Kynčl
Londýn

Potomek starověkých Mayů Apolinario Chile Pixtun popírá neustálé dohady, že by mohl rok 2012 přinést Zemi zkázu. Hlavním zdrojem těchto spekulací je právě kalendář starověké civilizace, který 21. prosincem roku 2012, tedy zimním slunovratem, podivně končí.

Foto: Profimedia.cz

V následujících letech nás čekají vlny nesnesitelně horkého počasí, silné bouře a sucha. Přinesou apokalypsu?

Článek

Pixtun tvrdí, že je neustálými otázkami směrem ke konci světa už unaven. Ačkoli podle Mayů v tomto roce kalendář končí a nadšenci do astronomie již našli velké množství podivných shod, které se stávají pouze výjimečně (jedna dokonce pouze jen jednou za 25 800 let). Většina astronomů, archeologů a obyvatel oblasti, kde Mayové žili, je názoru, že zemi zasáhne tak maximálně vlna spekulací, "přesných předpovědí" a televizních speciálů popisujících stále dokola to samé.

Například takový televizní kanál History Channel již má připravený speciál, který míchá dohromady předpovědi Mayů a Nostrodama. "Je rok 2012 tou chvílí, kdy se kosmické dny nachýlí ke konci a člověk bude mít nulovou naději?" zní pořadem.

Hollywood a jeho trocha do mlýnu

A Pixton si od všetečných otázek asi neodpočine ještě dlouho. V listopadu jde totiž do kin hollywoodský šlágr nesoucí název 2012, který se starodávnou předpovědí zabývá. Zemětřesení, spršky meteorů či tsunami, která přinese letadlovou loď přímo na Bílý dům.

Anna Martinová z Cornellovy univerzity, která vede stránky "Zvědaví? Zeptejte se astronoma," tvrdí, že lidé mají strach. "Je velmi špatné, že dostáváme e-maily, kde školáci ze čtvrté třdy píší, že jsou moc mladí na to, aby zemřeli. Psala nám také matka dvou dětí s obavami, že neuvidí své ratolesti vyrůstat," uvedla Martinová.

Tajemná deska v Mexiku

Hysterie okolo roku 2012 má však přeci jen nějaký základ na archeologické bázi. Monument Six nalezený v temných ruinách na jihu Mexika během stavby dálnice v šedesátých letech dvacátého století. Významná kamenná deska se dochovala jen částečně vzhledem ke zpevňování oblasti a také rabování. Tamější obyvatelé si totiž menší části desky rozkradli. A to je hlavní kámen úrazu.

Nápis na desce popisuje něco, co se má udát roku 2012. Událost zahrnuje tajemného mayského boha Bolona Yokteho, který je spojován jak s válkou, tak se stvořením. Neúplná deska, eroze a škrábance však zapříčinily skutečnost, že je závěrečná pasáž takřka nečitelná. Mexický archeolog Guilermo Bernal se však domnívá, že závěr nápisu na desce zní: ".. a On sestoupí z nebes."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám