Hlavní obsah

Největší loď na světě má vysávat plyn ze dna oceánu

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ropná společnost Shell zvažuje vypuštění opravdového monstra - téměř půl kilometru dlouhé oceánské lodi, která bude nejspíš se svými 600 000 tunami největším dopravním prostředkem, jaký kdy lidstvo postavilo. Plavidlo bude sloužit jako mobilní plošina pro těžbu plynu.

Článek

Tento 480 metrů dlouhý obr by mohl snadno díky své velikosti a váze ignorovat nepřízeň počasí a dál i v bouři „nasávat“ plyn, uvedl server Register.

Megaloď bude podle svých konstruktérů schopná doplout i k odlehlým ložiskům uprostřed oceánu, kde dosáhnou na dno jen velmi dlouhá potrubí. A navíc v okamžiku, kdy se ložisko vyprázdní, může se kolos přesunout dál. S prvním nasazením této megalodi se počítá ve vodách na severozápad od Austrálie. Tam by se měl nacházet plyn v prodejní hodnotě 890 miliard dolarů.

Společnost Royal Dutch Shell ještě neučinila konečné rozhodnutí, pokud jde o investici do gigantického zařízení, která dozajista nebude malá. Nicméně možné zisky a možnosti těžby podle komentátorů nejspíš nakonec převáží.

Údaje o lodi

váha: 600 000 tun

váha zařízení: 50 000 tun

délka: 480 metrů

šířka: 75 metrů

Loď by měla vydržet desetitisíciletou tropickou bouři

O podobné lodi se uvažovalo už v 90. letech, projekt ale tehdy padnul na technické náročnosti, vysoké ceně, roli hrála také nestabilita trhu s plynem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám