Hlavní obsah

Přímo před vstupem do Louvru bude restaurace McDonald´s 

Právo, nek
Paříž

Vlnu nevole mezi francouzskou kulturní veřejností vyvolal nejnovější záměr amerického řetězce rychlého občerstvení McDonald´s otevřít jednu z poboček přímo před vstupním prostorem do pařížského Louvre, jednoho z nejprestižnějších muzeí na světě. Podle listu Le Parisien to má být do konce roku.

Foto: Profimedia.cz

Pařížský Louvre

Článek

Restaurace McDonald‘s má stát v prostoru vítězného oblouku Carrousel, který v letech 1807 až 1809 nechal postavit Napoleon na oslavu vítězství francouzské armády v bitvě u Slavkova a který přiléhá k západní části Louvre.

„Pokud se tak stane, bude McDonald´s tím prvním, co návštěvníci při vstupu do Louvre spatří,“ postěžoval si listu jeden čtenář. Sám list pak poznamenal, že logo řetězce rychlého občerstvení má ke slavnému muzeu stejně daleko jako socha klauna k Venuši Milóské.

Kritické hlasy mezitím zazněly i ze zahraničí. Například londýnský list The Daily Telegraph si položil otázku: „Dnes je to McDonald´s. A zítra prodejna s outletovým textilem?“

Ředitelství Louvru se nechce k plánům jakkoli vyjadřovat. „Carrousel je soukromý prostorem bez jakékoli vazby na muzeum. Louvre proto nebude záležitosti cizího správce komentovat,“ prohlásil mluvčí muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám