Hlavní obsah

V Asii vyroste most dlouhý 40 kilometrů, spojí Katar s Bahrajnem

Novinky, Jakub Kynčl
Dauhá/Manáma

Kolos zvaný "Cesta kataro-bahrajnského přátelství" by měl začít růst už v roce 2010. Neuvěřitelných 22 kilometrů dlouhý most propojený s náspy a hrázemi dlouhými 18 kilometrů vytvoří celkem 40kilometrovou stavbu, která nebude mít ve světě obdoby.

Článek

Nový most by měl spojit západní břeh Kataru s východním břehem Bahrajnu. Projekt, který by měl stát tři miliardy dolarů (cca 51,5 miliardy korun), měl být původně započat již v loňském květnu, avšak zpozdil se. Nyní bahrajnský ministr práce Fahmi al-Jowder oznámil nový termín, kterým je již počátek roku 2010.

"Práce na projektu započne v roce 2010 a očekává se, že úplného dokončení stavby docílíme zhruba za čtyři a půl roku. Musí být dokončena ještě některá jednání, avšak prozatím se náš odhad pohybuje okolo tří miliard dolarů," uvedl tamější ministr. 

Státy Bahrajnu a Kataru daly již dohromady 500 miliónů dolarů, aby mohl být celý projekt spuštěn. Až bude most s nájezdy a náspy dokončen, bude nejdelší stavbou svého druhu na světě. Zajímavé navíc je, že ponese i 13 metrů širokou železniční trasu.

Cestovní vzdálenost z Kataru do Bahrajnu autem se po otevření mostu sníží ze 4,5 hodin na zhruba 30 minut. Podle odhadů po mostě projede denně 10 000 až 12 000 automobilů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám