Hlavní obsah

Piloty na pražské Ruzyni překvapil kůň

Novinky, Luděk Fiala
Praha

Neobvyklý pohled se naskytl v pátek odpoledne některým pilotům dopravních letadel stojících nebo pojíždějících po ploše pražského letiště Ruzyně. U oplocení totiž zahlédli volně pobíhajícího koně. Vzápětí vyšlo najevo, že zvíře patří sokolníkům, kteří zde zajišťují biologickou ochranu.

Článek

"Sokolník vedl koně, který přišlápl uzdu a utrhl se. Pracovník ho okamžitě dohnal a zajistil u plotu. O události ihned vysílačkou informoval věž," řekla Novinkám mluvčí ruzyňského letiště Eva Krejčí.

Koně na letištní ploše spatřili někteří piloti a s neobvyklým zážitkem se svěřovali pomocí vysílaček kolegům z jiných strojů.

Krejčí ale ujistila, že zvíře, které sokolníci používají k rychlým přesunům po letišti, v žádném případě nevběhlo na ranvej a ani jinak neohrozilo bezpečnost letového provozu.

Sokolníci zajišťují na ruzyňském letišti tzv. biologickou ochranu. Zabraňují nebezpečným střetům letadel s ptáky tím, že používají k jejich plašení dravce. Na ruzyňském letišti mají sokolníci tři sokoly, dva orly a dva rarohy velké.

Reklama

Výběr článků

Načítám