Hlavní obsah

V bulharské loterii vylosovali dva týdny po sobě stejná čísla

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofie

V Bulharsku se stalo něco, co by se podle matematické pravděpodobnosti stávat nemělo. V tamější loterii se podařilo za dva týdny vylosovat naprosto stejnou sadu šesti čísel. Jen v jiném pořadí, na kterém ale stejně nezáleží. Úřady již začaly podivnou náhodu prošetřovat.

Článek

Pokud si někdo před týdnem v Bulharsku vsadil čísla 4, 15, 23, 24, 35 a 42, tak mohl pořádně zbohatnout. Kdo by si však myslel, že padnou o týden později ta samá čísla.

Tamější ministr sportu informoval, že byla již ustanovena komise, která se bude podivnou shodou vylosovaných čísel zabývat. Zástupci show však tvrdí, že jde doopravdy jen o velkou náhodu, jelikož jsou čísla losována před několika lidmi ve studiu a nezávislými inspektory.

Matematická pravděpodobnost hovoří skrze čísla jednoznačně. Možnost, že se něco takového stane, je vyjádřena pravděpodobností jedna ku čtyřem miliónům. Je stejná jako pravděpodobnost, že bude vylosována jakákoliv jiná kombinace.

Anketa

Věříte, že jde v bulharské loterii jen o náhodu?
Ano
58,9 %
Ne
41,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2331 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám