Hlavní obsah

Iluzionista Brown tvrdí, že čísla loterie uhodl na základě "skupinového vědění"

– Londýn
Novinky, Jakub Kynčl

Byla to chvíle, na kterou se těšili lidé po celé Evropě. Iluzionista Derren Brown v pátek večer poodhalil něco ze svého iluzionistického umu a prozradil, jak se mu ve středu 9. září podařilo uhodnout všech šest vylosovaných čísel loterie Lotto. Vysvětlení, které však podal v pátek označují normálně uvažující lidé za nelogické a nesmyslné, experti a matematici pak přímo za výsměch.

Foto: Profimedia.cz

Derren Brown

Článek

Derren Brown v noci z pátku na sobotu ve svém pořadu tvrdil, že k uhodnutí čísel loterie použil techniku skupinového vědění. Jednoduše prý využil 24 lidí, které uvedl do zcela klidného a relaxovaného stavu a pak je požádal, aby zapsali automatickým psaním šest čísel, která budou podle nich tažena. Iluzionista prý pak jednoduše jejich tip vydělil číslem 24, aby dostal průměr, a dostal se tak ke zmíněným číslům.

Brownovo vysvětlení však naprostou většinu lidí spíše rozlítilo než nadchlo. Matematici označili jím uvedený postup doslova za "absolutní blbost". Čísla se podle nich nedají metodou skupinového vědění předpovědět už vzhledem k tomu, že jsou zcela náhodná.

Metoda se využívá například při tipování hmotnosti. Známý je případ, kdy skupina lidí tipuje váhu předmětu. Někteří si tipnou příliš málo, jiní naopak zvířeti mnoho kilogramů přidají. Průměrné číslo se pak velmi blíží realitě. Něco obdobného však nelze aplikovat na zcela náhodné tažení čísel, jak to udělal Brown.

"Teorie skupinového vědění existuje, nelze ji však vztáhnout na vybírání čísel loterie. Je mi však úplně jasné, že se najdou lidé, kteří to budou brát za hodnověrnou strategii. Matematicky je to však nesmysl. Dělá to nějakým jiným způsobem a snaží se jen najít nějaké líbivě vypadající řešení, kterým by pravým způsob elegantně zakryl," uvedl oxfordský profesor matematiky Roger Heath-Brown.

Britský tisk se vysvětlení Browna směje

Souhlasí i další profesor z cambridgské univerzity David Spiegelhalter, který řekl: "Je rozdíl mezi tipováním hmotnosti koláče, který vidím, a hádáním čísel loterie, ta jsou totiž neodhadnutelná."

S matematiky a dalšími experty souhlasí i britský tisk, který se v sobotu vytasil s titulky: "OK Derrene, tak teď nám řekni, jak jsi to udělal doopravdy" či "Derren Brown zanechal při vysvětlení svého kousku více otázek než odpovědí".

Brown si však stojí za svým a tvrdí, že je sám fascinován mohutným a krásným tajemstvím hluboké matematiky, které může být poodhaleno pouze tehdy, když dáme hlavy dohromady. Tvrdí, že předpovídatelnost má základ v náhodnosti. "Jen se na chvíli zamyslete. Můžeme předpovídat co dopadne, když si hodíme mincí? A můžeme to aplikovat na loterii? Přemýšlejte," vyzýval Brown diváky.

Šlo asi o filmový trik

Jeho pohádku však rázně odmítá expert v oblasti speciálních efektů Tim Webber, který řekl pro deník Daily Mail, že je na 90 procent přesvědčený, že Brown použil pro svůj kousek metodu rozdělení obrazovek. To znamená, že na levé straně mohlo běžet přednastavené video, které by krásně zamaskovalo výměnu neurčitých balónků za ty se správnými čísly poté, co byla v loterii vyhlášena vyhrávající čísla.

Anketa

Přijde vám Brownovo vysvětlení jako pravdivé a reálné?
Ano
17,4 %
Ne
82,6 %
Celkem hlasovalo 5353 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám