Hlavní obsah

Úředníci zakázali dívce svatbu, prý na to není dost inteligentní

Londýn

Sociální pracovníci ve skotském městě Dunfermline zakázali svatbu 17leté dívce jen dva dny před obřadem. Zdůvodnili to tím, že není dostatečně chytrá, aby důsledky sňatku pochopila. Dívka trpí lehkou mozkovou dysfunkcí, má problémy s učením.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kerry Robertsonová vyrůstala se svou babičkou pod dozorem sociálních pracovníků. Její rodiče prý nebyli schopni se o ni starat.

Letos v lednu potkala pětadvacetiletého Marka McDougalla a po několikaměsíční známosti naplánovali svatbu. "Že by měla nějaké problémy není vůbec poznat, sám jsem to zjistil asi až po dvou měsících," citoval server Daily Mail  McDougalla. Robertsonová trpí dyslexií a dysgrafií, dělá jí tedy problémy číst a psát. Obojí však umí.

Dívka je v pátém měsíci těhotenství, o tom, že se nesmí vdát se dozvěděla ve chvíli, kdy měla koupené šaty, připraven byl i obřad pro 20 hostů.

"Seděli jsme ve společném bytě a plánovali detaily svatby, najednou někdo zaklepal, byli to sociální pracovníci a řekli mi, že musím svatbu zrušit, protože nerozumím tomu, co svatba znamená," řekla Robertsonová. Do té doby jí prý sociální pracovníci říkali, že je dobře, že si našla přítele a je šťastná.

Podle skotských zákonů mohou tento krok úředníci udělat, pokud mají podezření, že jeden z páru si důsledky svého chystaného činu neuvědomuje. Dívka nyní bude muset projít sérií vyšetření a testů.

Sňatky i mateřství neplnoletých jsou v Británii častým jevem, úřadům se nedaří tento trend zvrátit. Částečně i proto, že mladí lidé s dětmi mají v zemi obrovské sociální výhody.

Reklama

Výběr článků

Načítám