Hlavní obsah

Krutý úděl osudu snáší Muž roku statečně

Právo, Vladislav Prouza

Statečně snáší na nemocničním lůžku krutý úděl osudu Muž roku 2009, 24letý vysokoškolák Martin Zach z krkonošského Vrchlabí. Martinovi, který den po zisku prestižního titulu skončil po nešťastném skoku do vody ochrnutý v královéhradecké Fakultní nemocnici, nechybí podle jeho blízkých a ošetřujícího personálu humor a nadhled.

Článek

Martin dokazuje světu, že titul Muže roku nezískal pouze kvůli vypracované sportovní postavě, motorickým dovednostem a mužnému vzhledu. Vlastnosti, zastíněné v čase soutěže sympatickou vizáží, mají nyní pro další život náruživého sportovce zásadní význam.

„Bojuje a snaží se zůstat nad věcí. Vzdor vážnému úrazu má vůli se z toho vyhrabat. Psychicky je na tom vcelku dobře. Směje se a komunikuje. Možná si všechno ještě plně neuvědomuje,“ přiblížil náměstek ředitele nemocnice Zdeněk Tušl. Pacientovi s ochrnutými horními i dolními končetinami svitla naděje brzké hybnosti rukou. [celá zpráva]

„Nepodléhá tomu. Možná začne za čtvrt roku hýbat rukama, možná se později postaví na nohy. Možností léčby včetně dnes nově zaváděné transplantace kmenových buněk je řada. Jde ale o poraněnou míchu,“ podotkl Tušl.

Terapii už Martinovi, který prodělal sedmihodinovou operaci zlomeného krčního obratle, lékaři naordinovali. Sportovec brzy začne s rehabilitačním cvičením. „Byl bych rád, kdyby bylo možné někdy napsat, že Martin je konečně v pořádku, a nikoliv neustále opakovat současnou diagnózu. Podobné zprávy u rodičů, příbuzných a přátel jen prohlubují prožívané neštěstí. Martin, k němuž mohou na návštěvu pouze nejbližší příbuzní, potřebuje především klid,“ řekl Tušl.

Kariéru odstartovanou soutěží Muž roku zhatil vrcholovému běžci na lyžích v sobotu 29. srpna skok na běžkách ze speciálního můstku do rybníku Kačák v domovském Vrchlabí. Můstek vysoký možná pět metrů stojí na rybníku od roku 2003. Skoky probíhají na vlastní nebezpečí s důrazným doporučením předepsaných chráničů. Martin, skákající mimo soutěž bez ochranných prostředků, dopadl mimo vodní doskočiště po hlavě do bahnité mělčiny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám