Hlavní obsah

Policie zdevastovala vědcům pěstírnu konopí

– Wageningen
Novinky, Jakub Kynčl

Jako z dílny Pata a Mata působí policejní zásah v Nizozemsku, kde tamější muži zákona zničili obří pěstírnu konopí, která už léta sloužila pro experiment. Konopí se zde pěstovalo kvůli vývoji zcela nového typu vlákna, které by předčilo většinu těch dosavadních. Výzkum je pro nejbližší dobu v troskách.

Článek

Mysleli si, že jde o nelegální pěstírnu konopí, ale ouha - místo toho zničili vědeckou práci, která spolkla velkému množství lidí hned několik let práce. Rostliny konopí byly součástí legálního experimentu, který se zabýval využitelností konopných vláken v textiliích, ale i v papíru či syntetických materiálech.

Práce vznikající na univerzitě ve Wageningenu utrpěla obrovské škody. Podle mluvčího univerzity Simona Vinka byla zničena více než polovina rostlin.

"Ten projekt tady probíhal celé roky a byl už ve své finální fázi. Dokončení by nám umožnilo představit pro potřeby trhu zcela nové typy vláken. Pravděpodobně utrpíme nesmírné ztráty, právě nyní provádíme kalkulace," uvedl Simon Wink.

Škoda v desítkách miliónů

Univerzita, která sídli na východě země, právě nyní projednává s policií škody, které napáchala. Policisté nejdříve totiž na stanici ohlásili nález 47 tisíc rostlin konopí s odhadovanou hodnotou 3,8 miliónu liber (cca 114 miliónů korun).

Podle mluvčího univerzity byly rostliny zcela nevhodné pro produkci marihuany vzhledem k extrémně nízkému obsahu THC, tedy účinné látky způsobující drogové opojení.

Reklama

Výběr článků

Načítám