Hlavní obsah

Obraz ze 17. století ukrýval pod přemalovanou vrstvou vykuchané prase

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Celých 350 let čekal na odhalení v celé své kráse originál obrazu holandského malíře Egberta van der Poela. Jeden z jeho majitelů ho totiž nechal před stovkami let zřejmě jiným malířem přemalovat tak, aby ho neznervózňovalo řezníkem zabité prase natažené na žebříku. Prase nechal zamalovat a na snímku byl tak vidět pouze žebřík bez prasete.

Článek

Celá taškařice okolo díla Barn Interior vyšla najevo během čištění obrazu. Ten byl spolu s 15 dalšími malbami před dvěma lety věnován michiganské Calvin College jedním z absolventů Corneliem Van Nuisem. Obraz od Egberta van der Poela, který žil v letech 1621 až 1664, zobrazuje ženu a dvě děti ve stodole.

Loňské léto poslal šéf tamějších výstav Joel Zwart obraz chicagskému restaurátorovi umění Barrymu Baumanovi, aby jej vyčistil.

Restaurátor si nemohl nevšimnout, že vrstva malby v oblasti obrazu je silnější, než na jeho zbytku a navíc se v této oblasti mírně odlupovala. Pod vrchní vrstvou nalezl namalované schované prase, které bylo zjevně čerstvě poražené od řezníka a natažené hlavou dolů na již zmíněný žebřík.

Obraz k vidění v Holandsku

"Bylo to přemalované a zřejmá otázka je, proč to bylo přemalované? Je velmi pravděpodobné, že to po sobě takto nezamaloval sám umělec. Vypadá to tak, že si obraz koupil nějaký bohatý patron a najal si jiného malíře, aby to prase přemaloval, jelikož se mu tento výjev nezamlouval," uvedl šéf výstavy Zwart.

Podle Joela Zwarta vypadá restaurované dílo o mnoho odlišněji, než jak na něj byli zvyklí. Jedním dechem ale dodává, že nyní vypadá lépe. Obraz Barn Interior Calvin College zapůjčila amsterodamskému Rijksmuseu, kde ho můžou zájemci zhlédnout tak, jak ho uplynulá staletí nemohl nikdo vidět.

Reklama

Výběr článků

Načítám