Hlavní obsah

Sedm nejtajemnějších konspiračních teorií o živých zesnulých

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních několika desítkách let mnohokrát ožily konspirační teorie tvrdící, že některé celebrity ve skutečnosti nezemřely, ale změnily si identitu a žily dále. Posledním takovým případem je úmrtí Michaela Jacksona a následné video rozdmýchávající spekulace, že jeho smrt byla jen fingovaná. V historii však již existovalo mnoho podobných teorií a nikdy se nepotvrdily.

Článek

1. Michael Jackson (1958-2009)

Poté, co byl nekorunovaný král popu v červnu prohlášen za mrtvého, objevila se nejedna konspirační teorie tvrdící, že je Michael Jackson stále mezi živými. Hlavní oporou pro tyto teorie se stalo nedávno vydané video, ukazující postavu nápadně podobnou známému zpěvákovi, jak vystupuje z vozu koronera. Video bylo pořízené již v době, kdy měl být Jackson mrtvý.

Konspiračních teorií se ovšem k Jacksonově osobě vztahuje více. Jedna z nich tvrdí, že je zpěvák mrtvý již zhruba 20 let a že ho od té doby zastupoval už jen dvojník. Další pak zcela vážně uvádí, že byl Jacko pohřben pod miniaturní dráhou vláčku jezdícího na jeho ranči v Neverlandu.

Ať tak či tak, největší díl pravdy mají jízlivé poznámky, které rozšiřují Jacksonovi odpůrci na jeho fanouškovských stránkách. Narážejí na to, jak významně stoupla cena zpěvákova majetku po jeho smrti a často si neodpustí popíchnutí typu: "Kdyby zemřel ještě tak čtyřikrát, možná by poplatil všechny své dluhy."

2. Elvis Presley (1935-1977)

Poté, co to roku 1977 zpěvák Elvis Presley přehnal s léky na předpis a zemřel, volaly tisíce lidí na policii, že ho tu v Americe, tu v Asii či v jiných částech světa zahlédli živého.

Mnoho jeho fanoušků mělo za to, že smrt legendárního showmana byla fingovaná. Domnívali se, že ho už nebavilo být hvězdou a chtěl mít klid. Ačkoliv existovalo obrovské množství těch, kteří tvrdili, že ho někde zahlédli, ani jeden z těchto případů se oficiálně nepotvrdil.

3. Jim Morrison (1943-1971)

Frontman hudební skupiny The Doors zemřel v Paříži roku 1971, avšak podrobnosti ohledně jeho úmrtí nebyly nikdy dostatečně objasněny. Mnoho lidí se domnívá, že jeho smrt souvisela s užíváním drog, ale jelikož nebyla vykonána pitva, objevilo se i mnoho daleko odvážnějších teorií.

Foto: Profimedia.cz

Jim Morrison

Někteří tvrdili, že Morrison nastupoval do letadla o víkendu po své domnělé smrti, či že je stále živý a hospodaří na zapadlém ranči v americkém Oregonu.

4. Andy Kaufman (1949-1984)

Tento americký komik zemřel v roce 1984 na rakovinu plic, ale poté, co jeho známá komediální postava Tony Clifton udělala ještě po jeho smrti několik představení v Los Angeles, vyrojily se spekulace, že by mohl být stále mezi živými. Někteří jeho fanoušci si stáli za tím, že svůj zdravotní stav tajil a vzhledem k tomu, že byl nekuřák a vegetarián, bylo méně pravděpodobné, aby u něj propukla rakovina plic.

Foto: Profimedia.cz

Americký bavič Andy Kaufman

Sám bavič navíc jednou řekl, že pokud by někdy předstíral svou smrt, vrátil by se o 20 let později. Jeho přátelé tento výrok nepustili z hlavy a s obrovskou nadějí si na něj po dvaceti letech vzpomněli. Přesně 16. května 2004 uspořádali pro Andyho večírek na přivítanou. Andy se na něm však neobjevil. 

5. Adolf Hitler (1889-1945)

Je veřejně přijímanou teorií, že si vůdce Třetí říše Adolf Hitler vzal život v podzemním bunkru v Berlíně 30. dubna 1945. Údajně měl kousnout do kapsle s kyanidem a zároveň se zastřelit. Jeho tělo mělo být následně zapáleno jeho osobní stráží SS, aby nepadlo do rukou Sovětů, kteří k bunkru mířili. Stráž se obávala, že by Rusové chtěli Hitlerovy ostatky odvézt jako trofej do své vlasti.

Foto: Profimedia.cz

Adolf Hitler

V rádiích pak zaznělo mimo jiné i to, že Hitler zahynul během obrany hlavního města se svými jednotkami. Stalin tyto nepřesné informace však nepopřel a raději si nechal podrobnější informace pro sebe. Vzhledem k mnoha nejasnostem okolo celé události se tak vyrojily spekulace a obrovské množství lidí hlásilo zahlédnutí ex-vůdce. Nejvíce těchto hlášení přitom přicházelo z Jižní Ameriky, která byla oblíbenou destinací pro nacisty, kterým se podařilo zmizet z Berlína.

6. Hrabě Richard Bingham (1934-1999)

Britský aristokrat známý jako Lord Bingham či Lord Lucan zmizel za podivných okolností v roce 1974 po vraždě chůvy svých dětí Sandry Rivettové. Od zmizení v časných ranních hodinách dne 8. listopadu nebylo potvrzené ani jedno spatření jeho osoby. Jako vrah chůvy byl označen soudcem necelý rok po svém zmizení. Je pravděpodobné, že chtěl zabít svou ženu, ale ve tmě se spletl a zabil ženu podobného vzrůstu a vzezření, která byla chůvou jeho dětí. 

Foto: Profimedia.cz

Hrabě Richard Bingham známý jako Lord Lucan

Bingham byl prohlášen za mrtvého roku 1992 a v roce nabyla jeho smrt právoplatnost i úředně. Policie však Binghama najít nedokázala. Tělo se nenašlo a přestože mnoho lidí hlásilo jeho výskyt v Indii, na Novém Zélandu a v JAR, ani jedno z těchto tvrzení se nakonec nepodařilo potvrdit.

7. Amelia Earhartová (1897 - 1937?)

Amelia Earhartová se proslavila jako první žena, která sama přeletěla Atlantský oceán. Tím ovšem její ambice nekončily. Osudným se jí stal neúspěšný pokus o oblet celého světa roku 1937, kdy její letadlo pravděpodobně havarovalo. Earhartová byla vyhlášena nejprve pohřešovanou a posléze také za mrtvou.

Foto: Profimedia.cz

Amelia Earhartová

Není jasné, zda letadlo havarovalo nad mořem, či zda se Earhartová zvládla dostat nad pevninu a až pak eventuálně nějak zmizela. Jsou lidé, kteří si stojí za tím, že havarovala na japonském území, kde se rozhodla vytvořit si novou identitu. Tuto teorii podporuje to, že byla v Japonsku mnoha lidmi v této době údajně zahlédnuta. Někteří také tvrdí, že byla Japonci zajata, uvězněna a nakonec také zabita.

Anketa

Myslíte si, že Michael Jackson stále ještě žije?
Ano
17,3 %
Ne
82,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13931 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám