Hlavní obsah

Kanadský vědec chce vyvinout dinosaury z kuřat

Montreal

Kanadský paleontolog, který strávil roky pátráním po zkamenělých prehistorických zvířatech, je chce nyní oživit pomocí genetické manipulace kuřat. Vědec o tom v úterý informoval média.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Hans Larsson z katedry makroevoluce McGillovy univerzity v Montrealu se chce pokusit vyvinout u těchto domácích ptáků charakteristické rysy dinosaurů, kteří vyhynuli před milióny let. Chce toho dosáhnout genetickou manipulací s embryi kuřat.

Tento výzkum je teprve v samých začátcích, přiznal Larsson v rozhovoru pro agenturu AFP, mohl by však podle něho vést k tomu, že se jednoho dne podaří vyvinout živé prehistorické ještěry. Jeho cílem je poskytnout "ilustraci vývoje".

"Jestliže budu moci jasně dokázat, že u ptáků existuje potenciál vyvinout anatomické rysy dinosaurů, znovu to dokáže, že ptáci pocházejí přímo z dinosaurů," vysvětlil vědec, který věnoval deset let výzkumu vývoje ptáků.

Larsson se ambicí oživit dinosaury dříve z etických a praktických důvodů vzdal. Vybudovat inkubátor pro dinosaury by byl moc velký podnik, přiznal. Nyní ale četné kanadské vědecké organismy a skupina National Geographic souhlasily s tím, že budou projekt financovat.

Nápad se zrodil při diskusích se známým americkým paleontologem Jackem Hornerem, který mimo jiné působil jako technický poradce u filmu Jurský park. Horner nedávno napsal ilustrovanou knihu Jak stvořit dinosaura, kde mezi pokusy vytvořit dinosaura uvádí experimenty na embryích kuřat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám