Hlavní obsah

Ugandský myslivec utekl hrochovi v běhu o život

– Kampala
Novinky, Jakub Kynčl

Vyrušit pasoucího se hrocha může být chyba, kterou člověk udělá jen jednou za život. Ugandský myslivec se tohoto omylu dopustil a jen díky svým rychlým nohám rozzuřenému třítunovému zvířeti utekl. Ačkoli hroši působí velmi těžkopádně, dokáží vyvinout rychlost zhruba 49 km/h, což je více, než zvládne nejrychlejší muž planety Usain Bolt (kolem 37 km/h).

Článek

Rozlícený hroch ještě ani nedožvýkal všechnu trávu, kterou měl v tlamě, a už se vydal stíhat myslivce, kterého za sebou během pastvy zaslechl. Hroši jsou známí tím, že jsou vůči lidem velmi agresivní, a již nejednou došlo podobným způsobem k zabití člověka.

Hroch je považován za nejnebezpečnější africké zvíře, a když je vyrušen ve chvílích, kdy se pase, stává se extrémně útočným. Nejmenovaný myslivec, který držel v ruce vysílačku, hrochovi unikl po více než 100 metrů dlouhém sprintu, než o něj hroch ztratil zájem a zpomalil. Mužův výkon byl o to působivější, že měl na nohou kožené boty, ve kterých se mu muselo běžet velmi špatně.

Hroši sice dokáží vyvinout rychlost blížící se až 50 km/h, zvládnou ji však udržet pouze krátkou dobu. Hladový hroch v ugandském národním parku Murchison Falls se tak naštěstí rychle unavil a vrátil se ke své večeři.

Výjimečné záběry běhu o život pořídil britský fotograf Charles Hotham, který se v národním parku pokoušel zachytit co nejlepší snímky pravé africké divočiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám