Hlavní obsah

Nikoliv pondělí, nýbrž středa je pro lidi nejhorší den v týdnu, zjistili vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Středa je prý pro většinu lidí nejhorším dnem v týdnu. Tento závěr dvou amerických vědců založený na výzkumu internetových blogů uveřejnil na svých internetových stránkách britský deník The Daily Telegraph.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Američtí matematici Christopher Danforth a Peter Dodds z Vermontské univerzity analyzovali slova použitá na stránkách asi 2,4 miliónu internetových blogů na Twitteru a přidělili jim z devítibodové škály body v závislosti na tom, jak byla pozitivní. Například slova jako volný, zábava či sex byla ohodnocena osmi body, zatímco výrazy zrada, krutý, nenávist či tíživý dostaly méně než dva body.

Sobota a neděle dosáhly podle očekávání vysokého bodového skóre. Pondělí, pro mnohé možná překvapivě, obsadilo druhé místo jako nejšťastnější všední den. Částečně asi proto, že lidé jsou stále ještě v myšlenkách u víkendových zážitků. Ovšem ve středu tyto pocity již dávno odezní.

"Dojmy z daného dne se projevují v tom, co lidé řeknou či napíší. Zprávy na Twitteru jsme začali analyzovat již před rokem. Pisatelé si myslí, že zde komunikují pouze s přáteli, ale protože jsou blogy veřejné, můžeme se jim pomyslně dívat přes rameno," uvedl Danforth.

Vědci zjistili i to, že nejšťastnějším dnem za celou dobu sledování, tedy čtyři roky, byl 4. listopad 2008. Den, kdy byl do úřadu uveden americký prezident Barack Obama. Naopak nejsmutnějším byl den, kdy zemřel Michael Jackson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám