Hlavní obsah

Nové německé vzducholodi mají dobýt stratosféru

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podivnou, 33 metrů dlouhou spermii, nebo létající tasemnici připomíná létající bezpilotní prostředek vyvíjený v Německu. STS-111 je prototypem „stratelitu“, který má být konkurentem komunikačních satelitů.

Článek

Na videu je zachycen let zmenšeného modelu. Jde o projekt stuttgartské firmy GmbH of Stuttgart ve spojení s americkou společností Sanswire of Florida. Nové plavidlo připomíná slavné vzducholodi, ale na rozdíl od nich je rozděleno na pohyblivé díly.

Pouze v kulovité přídi je napumpováno helium kvůli vztlaku. Zbývající částí „ocasu“ obsahují palivo pro pohon vzducholodi. Jde o plynnou směs, která má stejnou hustotu jako vzduch. Palivo je spalováno, ale let lodi není nijak dotčen. Ostatně podobný princip byl použit i u slavné vzducholodi Graf Zeppelin před 2. světovou válkou, jejíž havárie v roce 1937 vedla k postupnému vymizení tohoto druhu vzduchoplavectví.

Robotické stratelity se mají pohybovat ve výškách mezi 19 až 21 kilometry, kde by plnily podobnou funkci jako komunikační satelity, které jsou však mnohem dražší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám