Hlavní obsah

Lidé přirozeně chodí v kruzích, ačkoli chtějí jít přímo

Tübingen

Němečtí vědci potvrdili tvrzení, že lidé přes veškerou snahu udržet přímý směr chodí v kruzích. Sledovali na poušti i v lese několik osob, které měly za úkol jít rovně. Výsledky zveřejnil ve čtvrtek odborný časopis Current Biology. Podobné výzkumy mohou podle vědců pomoci zmapovat, jak mozek zpracovává zrakové a sluchové vjemy, podle kterých se lidé mohou orientovat.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Člověk pochodující noční pouští by se vrátil na místo, ze kterého vyšel. Studenti v rovinatém lese chodili v kruzích, i když mysleli, že jdou rovně.

Článek

Vědci z Institutu Maxe Plancka pro biologickou kybernetiku v německém Tübingenu sledovali devět lidí na poušti a v lese. Měli za úkol jít rovně, ale pohybovali se v kruzích, nebo se odklonili od přímé dráhy, přestože jim nestálo nic v cestě.

Patrné to bylo tehdy, když jim orientaci podle slunce ve dne nebo podle měsíce v noci znemožnily mraky. V takovém případě se člověk pochodující noční pouští vrátil na místo, ze kterého vyšel, a studenti v rovinatém lese chodili v kruzích, i když mysleli, že jdou rovně. Při jasném nebi byla jejich trasa přímější.

S páskou přes oči také chodili v kruzích

"Když však vědci lidem dali špunty do uší a pásku přes oči, dělali nejrůznější věci," řekl vedoucí výzkumu Jan Souman podle agentury AP. "Jeden stále chodil v kruzích. Jeden šel cikcak. Bylo opravdu těžké najít společného jmenovatele," řekl Souman. Vědci zmapovali všechny ušlé trasy prostřednictvím navigačního systému GPS.

Podobné testy podle Soumana vědci provádějí ve virtuální realitě. Chodci se podle něj ve "virtuálním lese" pohybují stejně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám