Hlavní obsah

Londýn odtajnil složky o UFO, jen 10 procent případů se nedá vysvětlit

Mimozemšťan s hlavou ve tvaru citronu a tajemná záře nad hřbitovem jsou některé z asi 800 případů údajných setkání s mimozemskými civilizacemi, které byly v letech 1981 až 1996 hlášeny britskému ministerstvu obrany. To v pondělí odtajnilo dokumenty ze své složky "UFO" z té doby.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyplývá z nich, že počet hlášení narostl vždy poté, co se do kin nebo do televize dostal nějaký výpravný sci-fi film nebo seriál. Asi deset procent případů ale ministerstvo vede jako nevysvětlené.

Za jeden z nejzáhadnějších případů složky označuje agentura AFP hlášení dvou chlapců ze 4. května 1995. Tvrdili, že mluvili s "marťanem", který se před nimi náhle objevil na poli, měl hlavu ve tvaru citronu, byl vysoký "jako čtyři domy" a říkal jim: "Chceme vás, pojďte s námi." Dva policisté, kteří se na základě vyprávění údajně rozrušených kluků za dva dny na pole vypravili, tam ale našli jenom rolníka sklízejícího úrodu.

Rok poté, 15. července 1996, byl zase nad hřbitovem v britské obci Widnes pozorován neidentifikovaný létající předmět (UFO), který světélkoval a vysílal k zemi něco jako laserové paprsky.

V roce 1995 bylo hlášeno 117 údajných setkání s UFO a "ufouny", o rok později, poté, co byl v kinech uveden vědeckofantastický film Den nezávislosti, však už 609.

"Je zřejmé, že je nějaká vazba mezi počtem hlášených setkání s UFO a zprávami v novinách, televizními programy a filmy o mimozemšťanech," řekl expert na UFO David Clarke. Připomněl, že kromě roku 1996 byl v tomto ohledu velmi "produktivní" také rok 1978, kdy přišel do kin film Blízká setkání třetího druhu.

Reklama

Související články

Nad Českem se objevilo UFO, lidé ho natočili

Tolik pozorování UFO během několika dní Česká republika nepamatuje. Když jsme vydávali článek o sledování oranžových objektů nedaleko Liverpoolu, netušili jsme...

Výběr článků

Načítám