Hlavní obsah

Na nejvyšším místě extrémní horské dráhy v USA uvízlo na několik hodin 24 lidí

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santa Clara

Santa Clara a konkrétně známá atrakce v zábavním parku Great America zvaná Invertigo se v pondělí stala dějištěm nervově hodně vypjatých chvil. Celkem 24 osob uvízlo v nejvyšším místě horské dráhy ve výšce 25 metrů nad zemí. Na zem se je podařilo dostat až po několika hodinách. Podle prvních informací došlo k závadě na zdvihovém řetězu.

Článek

Záchranářům trvalo několik hodin, než postupně dostali všech 24 lidí na zem do bezpečí. Mnoho hostů zábavního parku absolutně netušilo, co se děje. Po několika chvílích se okolo blízko jedné z nejvýraznějších atrakcí parku začaly tvořit hloučky lidí, které sledovaly, co se odehrává ve vzduchu.

Personál se snažil přihlížející dostat co nejdále od atrakce se slovy, ať jdou domů, že byl park uzavřen kvůli opravám, což mnohé pobouřilo.

Všem se sedělo dobře

Na místo dorazili takřka okamžitě hasiči se svým speciálním 30metrovým vysokozdvižným žebříkem, kterým byl jediným řešením, jak dostat vyděšené lidi na zem bezpečně a relativně i rychle. Hasiči každého museli všem najdříve nasadit bezpečnostní popruhy a teprve poté mohli uvolnit bezpečnostní držák na dráze, který jezdce zabezpečoval.

První osobu se podařilo dostat na zem přibližně dvě hodiny poté, co se vozík zastavil. Hasiči si dávali záležet na tom, aby vše proběhlo bez komplikací a nespěchali. "Celý proces byl pomalý. Všichni sedí a nejsou hlavou dolů nebo tak něco. Sedí pohodlně. To pro nás znamená, že je bezpečnost jasným číslem jedna," uvedl mluvčí parku Jim Stellmack.

Druhý incident tohoto typu

Většina z uvězněných návštěvníků na atrakci byly děti, které nesly událost poměrně klidně. Jelikož bylo velké horko, tak jim záchranáři nejdříve rozdali láhve s vodou, aby se nikomu z nich nedělalo špatně z dehydratace.

Invertigo prožilo svůj debut před 11 lety. Podobný incident se stal už  jednou.V roce 2000 uvízlo cestou nahoru 25 jezdců. Tehdy ani dnes se nikdo nezranil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám