Hlavní obsah

Ruska v Louvru zaútočila na obraz Mona Lisy

Novinky, Jakub Kynčl
Paříž

Ruská turistka spustila bezpečnostní poplach v pařížském Louvru, když zaútočila na obraz Mona Lisy. Žena způsobila paniku ve zhruba čtyřicetičlenné skupině, která právě stála kolem obrazu. Přes jejich hlavy totiž vrhla směrem na nejznámější malbu světa právě zakoupený hrnek s čajem z tamější kavárny.

Foto: Novinky

Výřez obrazu Leonarda da Vinci Mona Lisa

Článek

Hrnek dopadl na bezpečnostní neprůstřelné sklo, které obraz obklopuje, a Louvrem se rozezvučel hlasitý alarm. Hrnek se o sklo roztříštil a Rusku bezprostředně poté srazila k zemi bezpečnostní stráž a předala ji policii.

Zástupce Louvru uvedl pro deník Le Parisien, že malbu podivný útok nikterak nepoškodil, a to vzhledem k tomu, že je bezpečně ukrytá pod neprůstřelným sklem, které by neprorazila ani kulka vypálená z pistole. Dodal, že by bylo potřeba více, než hrnek s čajem, aby došla Mona Lisa k újmě. Incident se udál již 2. srpna, avšak Louvre o něm informoval z bezpečnostních důvodů až toto úterý.

Obraz patří Francii

Ostatní turisté se pak mohli dále v klidu kochat malbou, kterou ročně zhlédne zhruba 8,5 miliónu lidí. Speciální obal Mona Lisu navíc chrání od vnějších vlivů, jako jsou vibrace, teplota či vlhkost, a vržený šálek s čajem jej pouze neznatelně škrábl. Obraz patřící francouzskému státu však zůstal nepoškozen.

Ruska je nyní držena ve vazbě a údajně už prošla i psychologickým vyšetřením, které by mělo vyjasnit motivy jejího útoku. Doktoři se navíc snažili zjistit, zda netrpí tzv. Stendhalovým syndromem, který přiměje jinak perfektně zdravě myslící osobu z ničeho nic ztratit veškerý rozum a třeba zaútočit na umělecké dílo.

Mona Lisa útoky pamatuje

V loňském červenci například 32letá žena políbila silně namalovanými ústy obraz od amerického malíře Cye Twomblyho a zanechala na něm výraznou stopu po rtěnce. Za svůj čin byla odsouzena k obecně prospěšným pracím. V Muzeu Orsay v Paříži pak loni jeden muž vyrýpl díru do malby impresionisty Moneta.

Sama Mona Lisa má za sebou pořádně pohnutou historii. Je jediným obrazem, který byl kdy z Louvru odcizen. Zmizela roku 1911, aby byla o dva roky později slavnostně vrácena do Paříže z Florencie, kde se ji pokoušel zloděj prodat.

Roku 1956 obraz poškodil vandal, když na něj vrhl kyselinu během jeho výstavy ve francouzském muzeu Montauban. Tentýž rok na malbu vrhl jeden bolívijský muž kámen a poškodil ji v místě pod levým loktem Mona Lisy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám