Hlavní obsah

Nejstarší pes na světě oslavil 182. narozeniny

– New Iberia
Novinky, Jakub Kynčl

Nedávno jsme vás informovali o fence Chanel, 21leté kříženkyni jezevčíka, která oficiálně držela rekord ve dlouhověkosti mezi čtyřnohými mazlíčky. Krátce poté však o tento rekord zažádala panička psa Maxe žijícího v americké Lousianě. Tomu je podle všech informací 26 let, tedy 182 let pokud věk přepočítáme na psí roky. Nyní již čeká Max jen na potvrzení ze strany Guinessovy knih rekordů, která musí jeho extrémní věk uznat na základě oficiálních dokumentů.

Foto: Profimedia.cz

Pes Max se svou paničkou Janelle Derouenovou

Článek

Psí věk se přepočítává velmi jednoduše, prožité roky se násobí sedmi. Po 26 lidských letech by tak mělo být teriérovi Maxovi 182 let psích. Narodil by se tedy v roce 1827. Na něco takového však nebere jeho panička ohledy a jasně tvrdí, že nemá důvod šedého psíka rozmazlovat.

"Nikdy jsem ho příliš nepiplala. Dostává normální psí žrádlo a sem tam nějaký ten pamlsek za odměnu. Jídlo od našeho stolu nedostává. Až 26. narozeniny se staly důvodem k oslavě a drobnému rozmazlování," uvedla majitelka psa Janelle Derouenová.

Koupili ho od prodavače třtiny 

Max má od veterináře potvrzení svého narození, které bylo odesláno do sídla Guinessovy knihy rekordů proto, aby mohl být rekordní věk potvrzen. Janelle koupila Maxe od místního prodavače cukrové třtiny v roce 1983. 

Foto: Profimedia.cz

Pes Max se uchází o titul nejstaršího psa na světě.

Teriér navštěvuje od narození veterinární kliniku Robichaux a má stále stejného veterináře, který se o něj stará. Existuje tak oficiální zápis o jeho narození v roce 1983, což by z něj dělalo nejstaršího psa na světě. Na potvrzení ze strany nejznámější knihy rekordů se zatím stále čeká.

Klíč k dlouhověkosti? Extrémní lenost

Doposud se mělo za to, že je rekordmankou jezevčice Chane, která oslavila 21. narozeniny v květnu. Ta je ovšem doslova prolezlá chorobami. Špatně vidí, nedoslýchá a má obtíže i s chozením. Max je proti ní poměrně v pořádku. Trápí ho zatím pouze artritida.

A jaké je kouzlo psíka, který sahá po světovém rekordu? Je velmi, ale opravdu velmi líný. Rád leží, relaxuje, polehává, spí a snaží se udržet si svůj život co nejméně náročný.

"S dětmi si vždy hrál jen chvíli, když ho už obtěžovali hrami déle, než uznal za vhodné, jednoduše odešel. Nemá ani žádné hračky, má jen kus provazu a pískací balónek," uvedla Maxova panička Janelle.

Reklama

Výběr článků

Načítám