Hlavní obsah

Američtí vojáci si pojišťují budoucnost ve spermobankách

Novinky, Lenka Hloušková, CNN
WASHINGTON

Vojáci chystající se do války musejí před odchodem do akce vyřídit řadu byrokratických formalit či finančních operací. Mezi členy armády Spojených států se nyní ale rozmohlo i další nezbytné "bezpečností" opatření - návštěva spermobanky.

Článek

"Nemusíš to nikdy potřebovat, ale je lepší mít nějakou možnost v záloze," říká jeden ze zákazníků virginské spermobanky Fairfax Cyrobank seržant Patrick Atwell sloužící nyní v jednotce, která v nejbližších dnech odjede do Zálivu.

Armáda připravuje na válku, ne na život

Spermobanku navštívil tento týden podruhé v životě. Poprvé zde byl v roce 1991, kdy odjížděl také na Blízký Východ. K nezvyklému kroku jej tehdy přemluvila přítelkyně Angela Cruzová. "Když na něj Bůh zapomene a on se nevrátí zpět, budu v sobě nosit alespoň jeho památku. Narodí se nám malý Patrick," říká Angela. Spolu s Atwellem si myslí, že by armáda měla o možných rizicích ztráty potence v boji své zaměstnance informovat a drahocennou tekutinu jim umožnit ve spermobankách zdarma uložit. "Připravují vás na válku, ale ne na život," říká Atwell.

Vojačky jsou v horší situaci

V současnosti podobný přístup v americké armádě zvolila zhruba stovka lidí. Podle Fairfax Cyrobank mají ale mnohem horší pozici při odběru reprodukčního materiálu ženy-vojačky. Medicína v této oblasti ještě není dokonalá. Navíc zamražení vajíčka přijde na osobu něžného pohlaví na 10 tisíc dolarů (asi 300 tisíc Kč), kdežto muže jen na 600 dolarů (asi 18 tisíc Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám