Hlavní obsah

Pražský Zličín ovládl o víkendu melounový festival

– Praha

Melounovou tvorbu obdivovali o víkendu v nákupním centru Metropole na pražském Zličíně návštěvníci 6. ročníku Melounového festivalu. Své umění představilo 55 řezbářů, kteří se zúčastnili 1. Mistrovství Evropy. Dvoudenní program nabídl také soutěže pro veřejnost v pojídání melounů, vyřezávání melounového strašáka nebo skládání melounových skládaček puzzle. Zájem byl podle pořadatelů větší než v minulých letech.

Článek

"Odborná komise hodnotí originalitu, náročnost, čistotu zpracování. Zejména se dbá na nápad. Laikům se líbí téměř všechno," řekl za organizátory festivalu Luděk Procházka z Czech Carving Studia.

Mezi soutěžními pracemi se objevily motivy květin, zvířat, dopravních prostředků, nebo přírody. Výtvarníci dokázali přesně vystihnout tvář zesnulého zpěváka Michaela Jacksona, formu lodě, auta, růže, nebo ptáčka v kleci. "Je tady vidět thajská, španělská, maďarská, česká i jiné školy. Konkurence je velká. Je obtížné hledat nejlepší," řekl hlavní rozhodčí Milan Sahánek.

Podle něj je při rozhodování důležitý první dojem, ale také umělecké zpracování, nebo přesnost tvaru. "Důležité je také, jak řezbář umí pracovat s materiálem, jak jde do hloubky, jak využívá barev," vysvětlil. Jako zruční umělci se prý projevili začátečníci i zkušení řezbáři.

"Je pro mě překvapení, že se z melounu mohou dělat tak úžasné věci. Je to krásné," řekla Libuše Šmídová z Berouna. Sama prý v kuchyni krásu příliš nepraktikuje. "Jsem spíš na kvantitu než krásu," dodala.

Jako sochařina

Mnozí návštěvníci nákupního střediska přiznali, že se vypravili na festival, aby melounovou krásu spatřili na vlastní oči. "Viděl jsem podobné práce na internetu. Osobní zážitek je silnější," řekl Tomáš Folk z Prahy. Překvapený byl, že vedle krásných výtvarných motivů spatřil ve vyřezané dužině také loga různých firem.

Podle účastnice soutěže Jany Davidové je na vyřezávání přitažlivá samotná práce. "Zkoušela jsem zpočátku motivy květin, pak přírody. Nejlepší je kombinace různých stylů," uvedla.

Podle cukráře Michal Cominardiho je vyřezávání melounů jako sochařina. "Můžete si s tím dělat co chcete. Je to velmi tvárné. Důležitá je fantazie a představivost. Zajímavé jsou plastické motivy, postavy a zvířata," řekl. Sám prý svou zručnost předvádí nejen při soutěžích, ale také při stolování. "Je to atraktivní ozdoba," uvedl.

V Česku se vyřezávání této zeleniny, která patří do čeledi tykvovitých, praktikuje asi deset let. Původně prý šlo především o asijskou záležitost. Vhodné pro vyřezávání jsou podle znalců vodní i cukrové melouny. Cení se zejména odrůda bez semínek, s hutnou dužinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám