Hlavní obsah

Britští meteorologové si zavařili na horké léto a odmítli se omluvit

Právo, Zdeněk Nevělík

Britští meteorologové si pěkně zavařili: na jaře s předstihem oznámili svou prognózu, že ostrovy letos čeká velice slunečné a teplé léto. Nyní ale museli zkroušeně přiznat, že se pořádně zmýlili a že sezóna na pořádání zahradních párty už vlastně skončila. Nezdařená předpověď je mezi Brity předmětem živých diskusí, list The Times dokonce považoval za nutné kriticky upozornit, že meteorologové se za svůj lapsus „odmítli omluvit“.

Článek

Deník The Independent zase upozornil: „Hlavní otázka zní: proč se meteorologický ústav tak seknul?“ ptá se Daily Express zase napsal, že "taková neschopnost by mohla být k smíchu, kdyby neohrožovala prázdninové plány i zaměstnanecká místa".

V dubnu přišli meteorologové s tvrzením, že letošní léto bude ukázkově krásné a jako stvořené pro zahradní párty. Dokonce pro ně vymysleli pojem „barbecue summer (grilovací léto)“. „Bude výrazně sušší počasí, než je běžné. Vytáhněte grily!“ vyzval sebevědomě Brity hlavní meteorolog Ewen McCallum s tím, že teploty se vyšplhají ke třicítce.

Když ale na konci července série dešťů zkropila a zchladila většinu Británie, odborníci otočili: „Pro zbytek léta je pravděpodobný déšť, ať průměrně, či nadprůměrně vydatný.“ Mluvčí meteorologického ústavu podotkl, že šlo o dlouhodobou předpověď, kterou je třeba vždy upřesňovat. „Pojem ,barbecue summer‘ vyjadřoval fakt, že počasí mělo být lepší než v uplynulých dvou letech,“ řekl.

„Meteorologický ústav nepředpovídá počasí, ale popisuje. Všimněte si, že mění předpovědi, až odpovídají aktuálnímu počasí. Na co to tedy je?“ rozhořčil se v internetové diskusi pod článkem jeden z uživatelů. Jiní jsou ale opačného názoru. „Jak dětinské žádat omluvu! Jsme v Británii, probuďte se! Pravděpodobně bude pršet. Smutné, ale fakt,“ reagovala jiná čtenářka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám