Hlavní obsah

Matce po porodu zjistili alergii na vlastní dítě

Londýn

Přiložit si hned po porodu dítě na prsa a objímat ho je krásný pocit. Joanne Mackieová z Británie to však udělat nemohla. Krátce po porodu, kdy jí miminko přiložili na tělo, začala cítit svědění. A brzy se objevily krvavé puchýře. Ke zděšení matky i lékařů alergickou reakci na kůži vyvolal právě její vlastní syn James.

Foto: Profimedia.cz

Matka se nesměla dítěte dotýkat rukama ani při kojení. Ilustrační foto

Článek

Pro Joanne to představovalo šílená psychická muka, se svým chlapečkem se totiž nesměla ani pomazlit, dokonce se ho nesměla ani holýma rukama dotýkat při kojení. A když svým mateřským pudům podlehla, ještě několik dní nato trpěla velkými bolestmi. Než se k Jamesovi přiblížila, musela se celá zahalit.

„Představa, že nebudu schopná držet Jamese tak dlouho, byla nesnesitelná. Nejprve, když mi řekli, že mám alergii na své vlastní dítě, jsem si myslela, že je to nějaký druh vtipu. Ale když se to potvrdilo, byla jsem zničená. Měla jsem pocit, že se můj svět zhroutil. Šíleně mě z toho bolelo srdce. Musela jsem se jen dívat, když můj manžel naše dítě poprvé koupal. A když naše dítě první týdny brečelo, musela jsem se jen dívat, jako ho manžel zvedl a uklidňoval,“ popsala pro britský Daily Telegraph Mackieová.

Lékaři byli bezradní. Kožní biopsie nakonec odhalila diagnózu Pemphigoid Gestationis - vzácné kožní onemocnění způsobené alergickou reakcí na její dítě. Vzniká zhruba u jednoho z  50 000 těhotenství. Nemoc většinou sama odezní.

Léčba alergických reakcí silnými steroidními léky ale ženě umožnila fyzický kontakt s dítětem. „Bylo to zničující, když jsem viděl Joanne tak naštvanou. Ale když se konečně mohla s Jamesem začít mazlit bez té šílené bolesti, byla to tak výjimečná chvíle, že na ni ani jeden z nás nikdy nezapomeneme,“ uvedl manžel Mackieové Robert.

Reklama

Související články

Britský dýdžej je alergický na Wi-Fi záření

Alergii může dnes člověk získat kdykoli a na cokoli. Bohužel některé bizarní mohou život pěkně ztrpčit. Své o tom ví dýdžej Steve Miller, jenž získal alergii...

Sluneční alergie hrozí nejen při opalování

Zarudlá pokožka a svědící pupínky z přímého slunce dokáží pořádně potrápit. Lidí s touto obtíží přibývá, přičemž nejčastěji postihuje ženy od 20 do 40 let. Ve...

Výběr článků

Načítám