Hlavní obsah

Z vesmíru pršelo na Zemi nářadí z upuštěné brašny

Právo, Michal Mocek

Neznámé místo naší Země zažilo včera nezvyklý „déšť“. Podle údajů amerického systému pro kontrolu vesmírného prostoru měly totiž na zemský povrch dopadnout zbytky nástrojů z brašny, kterou loni v listopadu upustila americká astronautka Heide Stefanyshyn-Piperová.

Foto: Reuters

Členové posádky Mezinárodní vesmírné stanice poměrně často podnikají vycházky do volného prostoru kvůli opravám nebo instalaci nového zařízení.

Článek

Astronautka přišla o nářadí při výstupu do volného vesmíru, když prováděla opravy na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Podle americké vesmírné agentury NASA je to největší věc, jaká kdy vyklouzla astronautovi při práci v kosmickém prostoru.

Třináctikilogramovou brašnu o velikosti středně velkého ruksaku později zachytil amatérský astronom a další dokonce zachytil její pouť po noční obloze. Většina vybavení brašny v hodnotě 100 tisíc dolarů asi shoří v atmosféře, nelze však vyloučit, že malé kousky ze speciální oceli dopadnou na zemský povrch.

Nejmenovaný pracovník NASA ale včera uklidňoval: „Šance, že nástrojová brašna doletí a neshoří v hustých vrstvách atmosféry Země, se prakticky rovná nule.“

Experti vypočetli, že brašna dopadla na zem 28. července, nepodařilo se jim ale přesně určit místo dopadu. Pravděpodobnost, že někomu způsobí zranění, však označili za velmi nízkou.

Včera o půl osmé večer se měl od ISS oddělit americký raketoplán Endeavour, který by měl v pátek přistát na Zemi. Její návrat by nemělo ohrozit ani to, že při startu několik proužků izolace palivové nádrže upadlo a narazilo do tepelného štítu raketoplánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám