Hlavní obsah

Peníze ulevují od bolesti, potvrdili vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za peníze si prý lze koupit štěstí. A podle nové studie dokonce bankovky a mince ulevují i od bolesti. A to jak psychické, tak fyzické. Čínští psychologové experimentálně potvrdili, že peníze ulevují při vnímání fyzické bolesti a že soudem nařízená finanční kompenzace za zranění, ublížení na zdraví či psychickou újmu je zcela opodstatněná.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

V šesti různých experimentech doktorka Sin-jüe Čouová z Kuang-čou prokázala, že i pouhý dotek bankovek má výrazný vliv na tělo fyzicky i emocionálně. A ztráta peněz či vědomí jejich nedostatku výrazně zvyšuje psychickou nepohodu, ale zvyšuje také citlivost vůči vnímání bolesti.

„Tyto účinky vypovídají o moci peněz, dokonce i jako symbol mohou měnit vnímání velmi skutečných pocitů,“ potvrzuje spoluautorka Kathleen Vohsová z University of Minnesota.

„Další dva pokusy naznačují, že ti, kteří se cítí fyzicky zranění nebo odmítnutí, touží po penězích více, než ti, kteří podobné pocity nezažívají, což může vést k lepšímu pochopení toho, jak se lidé stanou závislými na vydělávání peněz,“ věří Čouová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám