Hlavní obsah

Neznámé létající objekty nad ČR znovu vzbudily pozornost

• Aktualizováno
Novinky, jas

V sobotu ve večerních hodinách pozorovalo nezávisle na sobě několik čtenářů Novinek neznámé objekty pohybující se po obloze. Popisují je jako jasně svítící body, přičemž nejsou s to si jejich existenci vysvětlit.

Článek

Marek Stavěl z Třebíče pozoroval na obloze dvojici objektů pohybující se ve směru od západu k východu. Podle jeho popisu se jednalo o "dvě oranžovo-červená světýlka, která letěla ve stejné vzdálenosti". "Podíval jsem se na ně dalekohledem, ale jediné co jsem viděl, bylo oranžové světlo," uzavřel čtenář s tím, že oba svítící body letěly přímočaře a stále si udržovaly identickou vzdálenost.

Další ze čtenářů spatřil letící objekty v Praze 10. Popisuje, že viděl dvě jasně svítivé oranžově zbarvené neidentifikované předměty, přičemž ten první letěl rychle a asi půl kilometru za ním druhý. "Ten se k prvnímu neustále blížil, a když už se zdálo, že do sebe narazí, náhle oba zhasly," popsal čtenář svůj zážitek.

Pohyb na noční obloze však i nadále pokračoval. "Asi po půl minutě se však objevil další a letěl stejně jako ty dva stejným směrem. Doletěl do toho místa, kde ty dva zhasly, a také zhasnul."

Že se nejednalo o ojedinělé pozorování, dokladoval i Zdeněk Trkan z pražské Tróje. Také on popsal neznámý letící objekt ve tvaru čtverce či obdélníku, který letěl horizontálním směrem po obloze.

Můžou to být vypouštěné balónky

Pan Trkan si neobvyklou podívanou nahrál i na mobilní telefon. "V jednom okamžiku je vidět, jako by objekt vyslal směrem k zemi nějaký světelný signál, trval jen mžik, ale telefon ho zaznamenal. Je zobrazen jako tenká červená čára," popsal svůj zážitek.

Úkaz trval podle něj zhruba pět minut a vzhledem k intenzitě jasu, který pozorované objekty vydávaly, vylučuje, že by se jednalo o "lampióny nebo jim podobné věci".

Podle serveru IAN.cz jsou tyto objekty s největší pravděpodobností balónky, které lidé vypouštějí po setmění na oblohu. "Lidé kvůli tomu volají na hvězdárny již rok. Pomalu to letí, vypadá to jako oranžová jasná hvězda (plamínek pod balonem) a letí jich vesměs několik za sebou," uvedl pro Novinky server.

Reklama

Související témata:

Související články

Nad Českem se objevilo UFO, lidé ho natočili

Tolik pozorování UFO během několika dní Česká republika nepamatuje. Když jsme vydávali článek o sledování oranžových objektů nedaleko Liverpoolu, netušili jsme...

Výběr článků

Načítám