Hlavní obsah

Ukradené hodinky Marie Antoinetty opět vystaveny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky vzácných hodinek včetně „hodinářské Mony Lisy“ jsou od začátku týdne opět k vidění v jeruzalémském muzeu, odkud byly před více než čtvrtstoletím ukradeny.

Článek

Přes důkladné vyšetřování se detektivům zloděje z Muzea islámského umění L. A. Mayera nedařilo odhalit. Teprve před dvěma lety byla izraelská policie informována, že neznámá žena prodala několikery hodinky z ukradené sbírky za 40 tisíc dolarů (téměř 730 tisíc korun).

Policisté ženu vypátrali v USA a našli u ní zbytek kolekce. Byla to vdova po známém izraelském zloději Naamanu Dillerovi, který jí o hodinkách řekl až na smrtelné posteli.

Hodinky Diller ukradl v noci na 15. dubna 1983. Použil k tomu zcela tradičních prostředků – páčidlo a žebřík. Stačilo mu vědět, že stráže jsou v jiné části budovy a alarm nefunguje.

Marie Antoinetta hodinky nikdy nespatřila

Sbírka je pověstná především hodinkami Marie Antoinetty, které pro ni vyrobil věhlasný hodinář Abraham-Louis Breguet. Tato přehlídka hodinářského umění v jediném strojku je označována za „hodinářskou Monu Lisu“ a „nejdůležitější hodinky, které kdy byly vyrobeny“. Odhadní cena se pohybuje okolo 30 miliónů dolarů (přes půl miliardy korun).

Manželka Ludvíka XVI., která skončila v roce 1793 pod gilotinou, však hodinky nikdy nespatřila. Švýcar Breguet si dal tak na čas, že strojek nebyl v době smrti Marie Antoinetty zdaleka hotov.

Breguet a jeho dědicové, věrni zesnulé panovnici, dokončili dílo až v roce 1827, 44 let po původní objednávce.

Reklama

Výběr článků

Načítám