Hlavní obsah

Nový vynález překládá psí štěkání do lidské mluvy

Novinky, Jakub Kynčl
Tokio

Už za měsíc se v japonských obchodech objeví poměrně revoluční technická vychytávka. Ta by měla analyzovat psí štěkání a podle emočního zabarvení ho překládat do základních nálad, aby majitel psa věděl, jak se jeho čtyřnohý mazlíček cítí.

Foto: Profimedia.cz

Nerozumíte tomu, co se vám pes snaží říci? Pomoci by vám mohl nový japonský přístroj.

Článek

Většina pejskařů se domnívá, že podle štěkotu sama pozná, jak se jejich nejlepší přítel cítí. Nyní si budou moci ověřit, zda se nemýlili. Navíc už i ti méně empatičtí budou moci zjistit, co má jejich pes na srdci.

S přístrojem přišel japonský výrobce hraček Takara Tomy a tvrdí, že jde o opravdu pokročilý přístroj, který si ani zcela nezaslouží označení "hračka". Zařízení analyzuje psí štěkání a překládá ho do lidských slov. Zaměřuje se na vyhledání šesti emocí, včetně smutku, radosti či frustrace. Nechybí pak ani tradiční fráze "hraj si se mnou".

Textové i zvukové upozornění

Přístroj se skládá z mikrofonu, který se psovi umístí na obojek společně s drobným přístrojem, který štěkání překládá. Když pes zaštěká, mikrofon zvuk nahraje a přístroj na obojku vyšle signál do pánečkova dálkového zařízení a ten ho textově i zvukově upozorní na to, co mu jeho mazlíček chce naznačit.

Výhodou je, že přístroj může nahrávat psí náladu i v době, kdy majitelé nejsou doma, a na zařízení jim posílat zprávy o tom, jak se jejich pes cítí.

V prodeji pouze v Japonsku

Nejde však o zcela první přístroj tohoto druhu, půjde o technologicky výrazně pokročilou verzi stroje, který se objevil v Japonsku na trhu již před sedmi lety a prodalo se ho více než 300 tisíc kusů. Nový model byl představen na veletrhu hraček v japonském hlavním městě.

Ti, kdo si budou chtít přístroj koupit, musí zamířit od příštího měsíce do Země vycházejícího slunce, jelikož jinde se zatím prodávat nebude. Zájemci budou muset zaplatit v přepočtu zhruba 3850 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám