Hlavní obsah

Americký mrakodrap vysílal morseovkou absolutní nesmysl

Novinky, Jakub Kynčl
Pittsburgh

Mrakodrap nesoucí název The Grant Building od roku 1929 vysílá v Morseově abecedě světlené upozornění pilotům, že prolétávají nad pennsylvánským městem Pittsburgh. Nyní však jeden mladý Američan zjistil, že kód je vysílán zcela špatně. O tom, kdy k pomýlení majáku došlo, nemá nikdo ani potuchy.

Článek

Když piloti spatřili blikající světlo pod sebou, vždy bezpečně věděli, že jsou u amerického města Pittsburgh. Nikoho však nenapadlo průběhem času kontrolovat, zda je slovo vysílané v Morseově abecedě tím, zač ho všichni mají.

Kuriózní chyby si všiml až 29letý Tom Stepleton, který se rozhodl najít co nejlepší místo na ohňostroj u příležitosti Dne nezávislosti 4. července.

"Ničeho jsem si moc nevšímal, ale morseovku umím. Najednou jsem si všiml, že se v tom vysílaném světle objevilo písmeno 'K' a říkal jsem si, že ve slově Pittsburgh přece takové písmeno není. Vzal jsem tedy tužku a papír a zkusil si to vysílané slovo napsat celé. Místo názvu našeho města mi vyšla absolutní zkomolenina 'Pitetsbkrrh'. Ještě jsem si to jednou zkontroloval, ale bylo to opravdu tak," uvedl pozorný mladík.

Vlastníci domů nyní vyšetřují, jak ke kuriózní chybě mohlo dojít, a uznávají, že nemají ani ponětí, jak dlouho známý mrakodrap vysílal do světa absolutní nesmysl.

Reklama

Výběr článků

Načítám