Ochránci přírody se domnívali, že kavkazský leopard vyhynul již v šedesátých letech. Avšak nedávné výzkumy ukázaly, že toto zvíře stále přežívá v bývalých sovětských republikách v Arménii, Gruzii a Ázerbájdžánu.

 WWF vynaložil 250.000 dolarů na záchranu těchto zvířat. "Podle posledních dat je každým rokem zabito jedno až dvě zvířata," uvedla však mluvčí gruzínské odbočky WWF Kacha Tolordavová. K úbytku leoparda přispěly podle WWF změny na Kavkaze po pádu Sovětského svazu v roce 1991.

 Programy státu na ochranu přírody byly zrušeny kvůli nedostatku finančních prostředků a místní lidé začali z nedostatku potravin lovit divoké kozy, srny a kance, kteří jsou hlavní kořistí leoparda. S přirozeným úbytkem zdrojů obživy jsou leopardi nuceni lovit ovce a kozy poblíž lidských obydlí, čímž se zvyšuje riziko, že budou zastřeleni, uvádí WWF.

Pohyb leopardů též omezila válka mezi Arménií a Ázerbájdžánem v devadesátých letech. Ta také přeměnila hranici mezi dvěma zeměmi, na jejichž území se nachází jedna z hlavních tras migrace zvířat, ve vojenskou zónu. Vlády kavkazských zemí se zavázaly pomáhat WWF, který se snaží vzdělávat místní obyvatele, pomáhat místním vládám při obnově přírodních zdrojů, cvičit pohraniční stráž při ochraně přírody a financovat jednotky bojující proti pytlákům.