Hlavní obsah

V Británii vyrazili desítky tisíc vadných mincí, chybu udělali po 300 letech

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Numismatici ve Velké Británii a potažmo celé Evropě mají obrovskou radost. Britská královská mincovna totiž udělala po třech stoletích chybu. Při obměně dvacetipencové mince (hodnota cca šest korun) totiž vyrazila jednu sérii, která si zachovala jednu starou stranu a jednu má již novou. Vzhledem k přesunu data na druhou stranu je však mince vyražena bez roku výroby, a stává se tak sběratelskou raritou.

Článek

Kuriózní chyba v Královské mincovně zapříčinila, že mince v běžné hodnotě několika korun nyní již odkupují někteří sběratelé za 50 liber, tedy zhruba 1500 korun. Mincovna vyrazila však dost možná až 200 tisíc těchto zmetků, a tak je dost dobře možné, že pokud se tato informace potvrdí, tak jejich cena klesne. Mince bez data se údajně dostaly ve Velké Británii do oběhu po 300 letech.

Ani přísné kontroly nedokázaly chybu odhalit, a tak se mince dostaly do oběhu. A The London Mint Office, soukromá společnost zabývající se sběrem neobvyklých mincí nabízí za tyto mince po 50 librách, což je 250krát více, než je jejich nominální hodnota. Firma věří, že je poté prodá sběratelům ještě dráž. 

"Obdobných případů je velké množství. V roce 1993 se v České republice například dostala do oběhu zkušební desetikoruna, která sloužila víceméně jen pro kalibrování automatů. Měla na sobě výrazně menší vyražení zkratky KČ, než měly ty ostatní. Tehdy se například prodávala za 8-10 tisíc korun, přičemž jich bylo v oběhu tisíc," řekl Novinkám Aleš Kohout z numismatického salonu Numis.

Mince jsou platné

"Musíte to brát tak, že od každé mince se vyskytují chyboražby. Zkrátka úplně od každého nominále se dostane do oběhu zmetek. Poté už jen záleží na tom kolik jich je, od toho se odvíjí jejich hodnota. Takové mince se pak prodávají na výměnných burzách, aukčních serverech a jsou katalogizovány. Poté po nich začne být také často větší poptávka," dodal pro Novinky Kohout.

A oficiální vyjádření královské mincovny? "Důležité je, že jsou tyto mince stále platné. Pokud za ně někdo chce zaplatit více, je to jen a jen jeho věc," uvedla mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám