Hlavní obsah

Ve 113 letech zemřel nejstarší muž světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Ve věku 113 let v pátek ve spánku zemřel Japonec Tomodži Tanabe, který byl nejstarším žijícím mužem na světě. Podle agentury AP o tom informovaly místní úřady.

Foto: Profimedia.cz

Nejstarší muž Tomodži Tanabe na archivním snímku

Článek

Tanabe zemřel na selhání srdce u sebe doma na ostrově Kjúšú, v přítomnosti rodiny.

Tanabe se narodil 18. září 1895. Měl osm dětí, pět synů a tři dcery. Tento zeměměřič měl také 25 vnoučat, 53 pravnoučat a šest prapravnoučat.

Žil se svým pátým synem a snachou. Mezi jeho oblíbená jídla patřily smažené krevety a tradiční japonská polévka miso se škeblemi. Každé ráno si Tanabe dal mléko a přečetl noviny. Vyhýbal se alkoholu a nekouřil. Do Guinnessovy knihy rekordů byl coby nejstarší žijící muž zapsán, když oslavil 111. narozeniny.

Japonci se dožívají velmi vysoké průměrné délky života, u žen činí 86 let, u mužů 79 let. Podle vědců je to díky zdravým surovinám používaným v japonské kuchyni, jsou to především ryby a rýže.

Počet lidí starších sta let se v Japonsku za posledních šest let více než zdvojnásobil. Loni jich bylo 36.000. Řady staletých ale s 86 procenty ovládají ženy. Podle odhadů Organizace spojených národů bude v roce 2050 žít v Japonsku milion lidí, kteří svůj věk budou udávat třímístným číslem.

Nejstarším člověkem na světě je Američanka Gertrude Bainesová, která v dubnu oslavila 115. narozeniny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám