Hlavní obsah

Čeští lékaři unikátně operovali kořen jazyka s pomocí robota

Ústí nad Labem

Lékaři v ústecké Masarykově nemocnici provedli unikátní operaci zhoubného nádoru u kořene jazyka. Použili k tomu speciálního robota. I podle samotných lékařů je to metoda nového tisíciletí. Robot má několik ramen s miniaturními nástroji a lékař vše sleduje pomocí kamery.

Článek

U této operace ORL je unikátní to, že nemá tak velké následky pro pacienta. Kdyby se nádor operaoval klasicky, pacientovi by museli rozříznout krk. V podstatě odhalit celou tu oblast, aby se vůbec k nádoru lékaři dostali. S pomocí robota to bylo přes ústní dutinu.

Operace trvá přibližně dvě hodiny a je zcela jediněčná. Když lékaři tímto způsobem operují třeba nádory ve střevech, mají přeci jen více místa než v krku člověka. Tam je to daleko těsnější, lékaři musí být na milimetr přesní. I samotné nástroje jsou menší než obvykle. Měří pouhých pět milimetrů.

Centrum v Ústí nad Labem patří mezi špičkové pracoviště ve Střední a Východní Evropě. Nejvíce se tu provádí robotické operace rakoviny prostaty, dělohy a rakoviny střev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám