Hlavní obsah

Český rybář chytil v Indii 75 kilogramů vážícího lidožravého sumce

Je to pár dnů, co se známý rybář a dobrodruh Jakub Vágner vrátil z poslední expedice, na kterou ho vyslala televize National Geographic. Sumce, který s radostí požírá lidi, se nakonec Vágnerovi podařilo chytit doslova za pět minut dvanáct. Expedice nakonec byla úspěšná.

Článek

National Geographic oslovil Jakuba již před několika měsíci, kdy se za ním zástupci televize vypravili do Prahy, aby natočili reportáž o největších sladkovodních rybách světa. Po krátké době byl Vágner přizván, aby společně s americkým týmem odjel na expedici do Indie, kde se měl vydat po stopách záhadného tvora.

Útoky velkého sumce si v posledních měsících podle očitých svědků vyžádaly nejméně pět obětí. National Geographic se rozhodla tuto záhadu objasnit, sumce ulovit a vše zdokumentovat.

Ukázalo se, že obávaná ryba není jen legendou a strašákem pro malé děti. Ryba si pravděpodobně zvykla na lidské maso. Ve sladkovodní vodě se jedná o vzácný jev. Za přísunem potravy stojí místní zvyk, a tím je pro nás netradiční pohřeb, kdy se lidské ostatky vhazují do řeky.

Chytil ho v poslední den výpravy

Na počátku cesty vypadalo ulovení sumce jako neřešitelný problém. Nebylo jasné, jakou techniku použít a už vůbec ne, na co lovit. Naštěstí byla expedice úspěšná a rybu o váze 75 kg se podařilo chytit v poslední den výpravy. Dokument o této záhadné rybě bude vysílat National Geographic na konci roku.

Už teď je jasné, že se díky Vágnerovým projektům na Českou republiku nebude pohlížet s respektem jen kvůli hokeji a fotbalu, ale uznání ji čeká i v oblasti sportovního rybolovu. Před několika týdny mu byl organizací IGFA uznán oficiální světový rekord za ulovení největší čistě sladkovodní ryby světa, Arapaimy gigas.

Čtěte také: Český vědec objevil pavouka sadistu
Pavouci druhu šestiočka sadistická mají unikátní rozmnožovací rituál. Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám