Hlavní obsah

Chlapec přežil přímý náraz meteoritem letícím rychlostí 48 000 km/h

– Essen
Novinky, Jakub Kynčl

Školák z německého Essenu měl neuvěřitelné štěstí. Gerrita Blanka (14) totiž do ruky zasáhl miniaturní meteorit, kterému se podařilo přes atmosféru propracovat až k zemskému povrchu. Naštěstí pro chlapce, meteorit o velikosti hrášku se mu o ruku jen otřel a poté narazil vedle něj do země.

Foto: Profimedia.cz

Na zemskou plochu dopadne jen zlomek meteoritů, které míří na Zemi. V atmosféře shoří. Ilustrační foto

Článek

Jaké jsou šance přežít zásah meteoritem? Podle vědců přinejmenším jedna ku miliónu. Když se toto těleso blíží k zemskému povrchu, tak se jeho rychlost pohybuje v desítkách tisíc kilometrů za hodinu, což je rychlost, při které je zásah takřka jakýmkoliv tělesem fatální.

Gerrit Blank byl na cestě do školy, když spatřil světelný míč, který k němu mířil z oblohy. Pak ho už jen zabolela ruka a zahřměla obrovská rána. Když se pak vyděšený Gerrit podíval na zem, spatřil přes 30 centimetrů široký kráter. Mladík vyvázl z kuriózní nehody jen s osmicentimetrovou rankou na ruce.

"Viděl jsem zářící kruh a pak už jen ucítil bolest v ruce. Ve zlomku vteřiny pak udeřila obrovská rána, kterou bych přirovnal k hromu. Ta rána byla tak silná, že mi ještě několik hodin zvonilo v uších. Asi se to ode mě mírně odrazilo a pak se to zabořilo do země," uvedl školák.

Jedna žena už střet přežila

Němečtí vědci nyní objekt o velikosti hrášku studují. Chemické testy na kameni dokázaly, že nepochází ze Země a některé jeho části jsou magnetické.

"Je to opravdový meteorit, takže by byl cenný pro všechny vědce a sběratele. Naprostá většina z nich se k zemskému povrchu nedostane, jelikož shoří v atmosféře. A navíc, jen jeden ze sedmi meteoritů, které atmosférou projdou, dopadne na pevninu. Ostatní dopadají na vodní plochy," informoval ředitel tamější observatoře Walter Hohmann.

Jediný známý případ, kdy člověk přežil zásah meteoritem, se udál roku 1954 v americké Alabamě. Tam do střechy domu narazil meteorit o velikosti grapefruitu, zlikvidoval veškeré vybavení domu a přistál na spící ženě. Ta s vážnými popáleninami střet přežila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám