Hlavní obsah

Americká vědkyně vyzkoumala, že ráno je moudřejší večera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Diego

Spánek je skvělou cestou k řešení kreativních úloh. K takovému závěru dospěla podle britského listu The Daily Telegraph americká psycholožka Sara Mednicková z Kalifornské univerzity v San Diegu. Pouze tedy vyslovila a pokusila se vědecky opodstatnit to, co si všichni velmi dobře dlouhá léta uvědomují - že po spánku se problémy řeší lépe.

Článek

Mednicková zjistila, že testovaní dobrovolníci, kteří si mezi ranním a odpoledním testem zdřímli a prošli během spánku fází REM, během níž se zdají sny, si pak při řešení kreativních slovních úkolů vedli o 40 procent lépe v porovnání s ostatními.

Mnohým z těch, kteří jen odpočívali, nebo se během spánku nedostali do fáze REM, se příliš nevedlo, sdělila Mednicková ve své studii, kterou ve svém internetovém vydání zveřejnil odborný časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Účastníkům testu vědci ukázali několik skupin tří slov a požádali je, aby našli čtvrté slovo zapadající k zadané trojici. Někteří z nich se následně vyspali a poté jim byly zadány shodné i nové úkoly.

Na nové problémy pomáhá jen REM fáze

"Zjistili jsme, že pokud jde o kreativní problémy, na nichž už pracovali, stačil jim vymezený čas k tomu, aby našli řešení," vysvětlila Mednicková, a pouze tak potvrdila to, co se v příslovích traduje od nepaměti.

Jako zajímavost však uvádí to, že co se týče nových problémů, kreativita se zvýšila jen u těch, kteří prošli spánkovou fází REM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám