Hlavní obsah

Pohled na svět růžovými brýlemi zlepšuje zrak, tvrdí vědci

Optimisté by měli mít všeobecně lepší zrak než pesimisté. Tvrdí to alespoň nová kanadská studie. Lidé, kteří se na svět dívají "růžovými brýlemi", mají podle vědců zdravější oči a vnímají více informací, takže se nemusejí spoléhat tolik na dioptrické pomůcky. A i ti, kteří trpí oční vadou, mohou údajně optimismem svůj handicap korigovat.

Článek

Tento fenomén si na vlastní kůži vyzkoušel asi každý. Když je člověku ouvej a je unavený, vidí špatně, byť žádné dioptrie podle lékařů nepotřebuje. A naopak, tělo plné energie a se skvělou náladou má zrak jako ostříž. A kdo si dokáže udržet pozitivní pohled na svět pořád, ten může mít zrak dravce do pozdního věku.

Profesor psychologie Adam Anderson z University of Toronto tvrdí, že pohled na svět skutečně mění to, jak a co vidíme. „Když máme pozitivní náladu, naše mozková kůra zpracovávající vizuální podněty přijímá více informací, zatímco negativní nálada vede k tunelovému vnímání,“ tvrdí Anderson.

Nevýhodou ale přílišná rozjásanost může být tam, kde je potřeba zúžená pozornost a zbystřené vědomí. Třeba při obsluze strojů či kontrole bezpečnostních skenerů, tam je podle vědců namístě trocha ostražitosti a méně bujarosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám