Hlavní obsah

Miss Iveta Lutovská bude pomáhat zdravotníkům v Keni. Bojím se emocí, říká

Novinky, Barbora Vaníčková

Česká Miss Iveta Lutovská se chystá do Keni, tentokrát si však s sebou nesbalí krásné šaty a boty na jehlách. Nemíří totiž na přehlídková mola, ale do zdravotnického střediska humanitární společnosti ADRA, jehož je patronkou, aby si na vlastní kůži vyzkoušela práci dobrovolníka.

Článek

"Nemocí se nebojím, jsem očkovaná snad proti úplně všemu a vezu s sebou antimalarika. Mám strach spíš z té emoční stránky. Jedu do jedné z nejchudších oblastí," prozradila Novinkám.

Iveta Lutovská odcestuje 24. června přímo do střediska v obci Itibo v doprovodu své manažerky Jitky Bělušové a manažera projektu Aleše Bárty. Na místě stráví více než týden, během kterého bude místním zdravotníkům pomáhat při základním ošetření pacientů, kvůli němuž také absolvuje krátké odborné školení. " Měla bych komunikovat s lidmi a pomáhat, s čím bude potřeba. Dokonce bych prý mohla i asistovat u porodu, ale musím říct, že do toho se mi moc nechce, přece jen bych někdy chtěla mít děti," směje se Iveta.

Zdravotnické středisko Itibo se rozšiřuje

Zdravotnické středisko Itibo spravuje ADRA od roku 2005, kdy se její projektoví pracovníci vydali na monitorovací cestu, při níž měli najít vhodnou lokalitu pro první český projekt organizace na africkém kontinentě. Zchátralé, ale fungující zdravotnické středisko v obci Itibo se nachází v hustě zalidněné oblasti s velkým výskytem malárie, AIDS a s rozšířenými kožními chorobami.

V následujícím roce zde proběhla rekonstrukce ambulance, laboratoře a operačního sálu a během let 2007 a 2008 postupně přibyly také prostory porodnice a stomatologie. Na konci roku má být přistavěna nová lůžková část, jejíhož otevření se bude Iveta Lutovská jakožto patronka opět účastnit.

„Projekt zdravotnického střediska je pro Adru sám o sobě výjimečným, protože je jako jediný financovaný z našich vlastních zdrojů. Keňa není pro český stát prioritní zemí, tudíž nemáme na projekt peníze z žádného státního grantu,“  říká koordinátor projektu Tomáš Knaibl. Vzápětí doplňuje: „Už proto je podpora takové osobnosti jakou je Miss Iveta Lutovská pro Adru a projekt samotný velmi důležitá a doufáme, že by mohla sehrát i podstatnou roli při shánění potenciálních sponzorů“.

Reklama

Související články

Česká Miss Lutovská dostala nové auto

Klíčky od nového vozu převzala v úterý úřadující česká Miss Iveta Lutovská (25). Pokud si vůz nechá, bude teď "honit vodu" v červeném Golfu Trendline, nabitém...

Výběr článků

Načítám