Hlavní obsah

Trus tučňáků je vidět až z vesmíru

– Antarktida

Antarktidu je zajímavé pozorovat z vesmíru nejen kvůli tání ledovců. Pozorovatelům se tento kontinent doslova vybarvuje před očima. Mají to na svědomí tučňáci, kteří se moc nerozmýšlejí, kde vykonají svou potřebu. A protože tito ptáci žijí v koloniích až osm měsíců v roce, antarktický led pod jejich nohama rychle ztrácí svou běloskvoucí barvu. Jejich trus lze pak vidět i z vesmírných satelitů.

Foto: ČTK

Kolonie tučňáků císařských dokáží za pár měsíců vytvořit na sněhu znečištění viditelné i přístroji na satelitech.

Článek

Vědce takové znečištění bílého kontinentu kupodivu velmi těší. Oblasti hnědavého zbarvení totiž jasně ukazují, jak a kam se kolonie tučňáků posunují.

Vědce takové znečištění bílého kontinentu kupodivu velmi těší. Oblasti hnědavého zbarvení totiž jasně ukazují, jak a kam se kolonie tučňáků posunují.

Vědce takové znečištění bílého kontinentu kupodivu velmi těší. Oblasti hnědavého zbarvení totiž jasně ukazují, jak a kam se kolonie tučňáků posunují. Odborníci prozkoumali satelitní snímky přibližně devadesáti procent ledovců kolem Antarktidy. Napočítali celkem 38 kolonií včetně deseti, které vypadají jako nově založené. A to vše díky hygienickým návykům tučňáků.

Foto: ČTK

Satelitní snímek místa, kde sídlila kolonie tučňáků.

Podle listu Daily Mail se šest z předešlých kolonií přestěhovalo a jiných šest se už nepodařilo najít. Tento výzkum je prováděn ve snaze zjistit, jak tučňáci reagují na změny klimatu.

Foto: ČTK

Tučňáci císařští

"Samotné tučňáky na satelitních mapách nevidíme, nemáme tak dobré rozlišení našich přístrojů. Ale během období páření ptáci zůstávají v kolonii až osm měsíců. Led se pořádně zašpiní a skvrny od trusu jsou tak výrazné, že je na satelitních snímcích skutečně vidíme," říká Peter Fretwell, kartograf z Britského antarktického průzkumu (BAS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám