Vědce takové znečištění bílého kontinentu kupodivu velmi těší. Oblasti hnědavého zbarvení totiž jasně ukazují, jak a kam se kolonie tučňáků posunují.

Odborníci prozkoumali satelitní snímky přibližně devadesáti procent ledovců kolem Antarktidy. Napočítali celkem 38 kolonií včetně deseti, které vypadají jako nově založené. A to vše díky hygienickým návykům tučňáků.

Satelitní snímek místa, kde sídlila kolonie tučňáků.

:. Satelitní snímek místa, kde sídlila kolonie tučňáků. FOTO: ČTK

Podle listu Daily Mail se šest z předešlých kolonií přestěhovalo a jiných šest se už nepodařilo najít. Tento výzkum je prováděn ve snaze zjistit, jak tučňáci reagují na změny klimatu.

Tučňáci císařští

:. Tučňáci císařští. FOTO: ČTK

"Samotné tučňáky na satelitních mapách nevidíme, nemáme tak dobré rozlišení našich přístrojů. Ale během období páření ptáci zůstávají v kolonii až osm měsíců. Led se pořádně zašpiní a skvrny od trusu jsou tak výrazné, že je na satelitních snímcích skutečně vidíme," říká Peter Fretwell, kartograf z Britského antarktického průzkumu (BAS).