Hlavní obsah

Houbař našel 3000 let starou amforu

Právo, Jaroslav Švehla

O tom, že se v lese dají nalézt i mnohem vzácnější věci, než je kupříkladu koš plný hub, se přesvědčil i šestatřicetiletý Karel Sloup z Dubé na Českolipsku, který při houbaření narazil na pravěkou amforu. Keramický objekt nejprve sloužil jako výzdoba bytu nálezce.

Článek

„Když jsem hledal houby mezi skalami poblíž osady Zátyní, zaujalo mne cosi u průrvy ve skalní stěně. Bylo to zahrabané mezi listím. K mému údivu jsem z listí vyndal zajímavou nádobu. Už v té chvíli jsem byl přesvědčen, že jde o velmi starou keramickou věc a poměrně zachovalou. Vzal jsem ji s sebou domů,“ popisuje Sloup objev z loňského října.

„Manželka do té staré keramické vázy dala květiny a vystavila ji v chodbě jako dekoraci na Vánoce,“ popisuje s úsměvem Sloup.

Osud vzácného nálezu mu ale nedal spát a dále se o něj zajímal. Po poradě se studentkou archeologie, se amfora letos na jaře dostala do muzea v České Lípě, kde se nálezce dozvěděl, jakou vzácnost vlastně našel.

Amfora je dílem lužické kultury

Keramická nádoba pochází z pozdní doby bronzové. Amfora je z 85 procent zachovalá, pouze jí chybí okraj nádoby a ouška. Výzdoba nasvědčuje, že jde o dílo lužické kultury, která přecházela do kultury halštatské.

„Nádoba pochází z období 9 až 8. století před naším letopočtem. O tomto období v našem regionu příliš nevíme,“ řekl Vladimír Peša z archeologického oddělení Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

„Je to ojedinělý nález, který nepamatujeme 50 let,“ dodal Peša. Podle něj je velkou záhadou to, jak se objekt dostal na povrch. Podle prakticky neporušeného stavu se dá totiž soudit, že amfora byla dlouho uložena v zemi.

Houbaře stále překvapuje, co našel

„Snad ji vyhrabala zvěř na povrch a já ji už našel jen v listí,“ upozornil Karel Sloup, který za to, že keramickou nádobu předala archeologům, dostane zákonem stanovené nálezné. Po nutném zrestaurování a konzervaci bude ojedinělý nález od června k vidění v archeologické expozici českolipského muzea.

„Stále jsem překvapený, že jsem z listí vyhrabal a v rukou držel něco tak neobyčejně starého, co se dá vidět jen v muzeu. Určitě se ale s rodinou vypravíme do České Lípy, abychom amforu viděli v celé kráse na vlastní oči,“ dodal nálezce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám