Hlavní obsah

Britský vědec oživil teorii, že byl král Artuš pohřben v Chorvatsku

ČTK, Michal Švec

Legendární král Artuš byl ve skutečnosti římský velitel Lucius Artorius Castus, jehož hrob byl objeven na jihu Chorvatska. Tvrdí to alespoň britský historik John Matthews, který zveřejnil výsledky svého bádání v chorvatském deníku Jutarnji List.

Článek

Matthews tak oživil starší teorii, že tělo mytického vládce, jehož existence zatím nebyla prokázána, leží v hrobce nalezené v dalmatské vesnici Podstrana.

„Pokud se tato teorie ukáže jako pravdivá, způsobí v Británii obrovskou nespokojenost. Když jsme pracovali na filmu Jerryho Bruckheimera Král Artuš, mnoho Britů mě nazývalo zlodějem. Obviňovali mě, že se Británii pokouším okrást o krále Artuše,“ řekl Matthews, jenž producentovi Bruckheimerovi dělal poradce.

Náhrobní kámen nalezený v Podstraně, která se nachází na pobřežní silnici ze Splitu do Dubrovniku, ale chorvatské úřady odstranily, aby zamezily jeho poškození. Přitom veškeré známé údaje o Castovi pocházejí právě z textu na jeho náhrobku.

Vojevůdce žijícího v 2. století našeho letopočtu s Artušem poprvé ztotožnil americký historik Kemp Malone v roce 1925. Hypotéze nahrává i fakt, že velitel plnil jednu ze svých misí i v Británii. V nejstarších pramenech navíc nejsou zmínky o Artušově královském titulu. Jeden z raných textů jej označuje za „dux bellorum“, tedy válečného vůdce.

Naopak je jen těžko vysvětlitelná skutečnost, že Castus zemřel 300 let před předpokládaným Artušovým narozením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám