Hlavní obsah

USA zavádějí novou dvacetidolarovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy ve čtvrtek uvedly do oběhu novu dvacetidolarovku. Barevněji pojatá bankovka je součástí plánu postupné obměny všech bankovek s výjimkou jednodolarových a dvoudolarových. Záměr změnit vzhled a ochranné prvky bankovky oznámili američtí představitelé již vloni.

Článek

Nové platidlo již nebude jen zelené, ale bude také zbarveno modrou a broskvovou barvou. Dvacetidolarovka je v USA nejčastěji používanou bankovkou, proto bude první denominací, kterou změny potkají.

V dalších letech budou změněny padesátidolarové a stodolarové bankovky. Počítá se také s výměnou pěti a desetidolarovek. Washington navíc hodlá bankovky v sedmi až desetileté periodě vždy mírně, co se týče vzhledu, obměňovat, aby tak předešel padělkům.

Speciální znaky

Nová dvacetidolarovka je nejlépe chráněnou bankovku před paděláním, jaká kdy v USA byla, ujistil minulý měsíc guvernér centrální banky USA Mark Olson. "Její větší bezpečnost pomůže zajistit, aby naše měna dále odrážela hodnotu a důvěru u lidí v celém světě," uvedl s tím, že nehorší je sehnat kvalitní papír na tisk.

Penězokazci používají stále více digitálních metod. Využívají technologického pokroku, který usnadňuje a zlevňuje padělání peněz. Například v roce 1995 bylo ze zabavených falešných bankovek vyrobeno digitálně jedno procento, zatímco v roce 2002 to již bylo 40 procent, uvedl Federální rezervní systém. Podle centrální banky je průměrná životnost dvacetidolarovky dva roky. Nové exempláře se proto plně dostanou do oběhu během několika let. Mimo barev budou mít v rohu drobně vepsané "Twenty dollars" (dvacet dolarů) a navíc na zadní straně vodotisk číslice dvacet.

Své jisté tak má jen jednodolarovka, která se podle amerických bankéřů měnit nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám