Hlavní obsah

Vzdálené minislunce obíhá stejně velká planeta

Právo, BBC, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plynovou planetu objevili američtí astronomové u trpasličí hvězdy, vzdálené asi 20 světelných let. Jde o první objev exoplanety pomocí astrometrické metody.

Foto: NASA, Novinky

Srovnání soustavy hvězdy VB 10 se Sluneční soustavou

Článek

„Nová planeta je podobná Jupiteru a své slunce - hvězdu VB 10 - obíhá ve stejné vzdálenosti,“ řekl Steven Pravdo z Laboratoře tryskového pohonu NASA. Planeta označená VB 10b má zřejmě podobnou teplotu jako Země. Je šestkrát větší než Jupiter, takže je svým obvodem srovnatelná s mateřskou hvězdou, která dvanáctkrát menší než Slunce. Podle Pravdoa je pravděpodobné, že systém obsahuje i „skalnaté“ vnitřní planety.

Objev je výsledkem 12 let opakovaného zaměřování tří desítek hvězd pomocí vysoce citlivého astrometrického přístroje SPSI, spřaženého s Haleovým teleskopem observatoře na Mount Palomar. SPSI díky rozlišení 16 Megapixelů dokázal rozeznat změny v poloze hvězdy VB 10 o několik zlomků stupně, což odpovídá tloušťce lidského vlasu na vzdálenost tří kilometrů. Tyto změny pozice jsou výsledkem vzájemného působení gravitačních sil mezi hvězdou a jej planetou.

„Podobných trpasličích sluncí je sedm z každých deseti hvězd,“ dodal Pravdo. „To by mohlo znamenat, že planetární systémy jsou ve vesmíru mnohem běžnější, než jsme dosud soudili.“

Nejběžnější při hledání exoplanet je tzv. tranzitní metoda, kdy planeta při oběhu krátce zakryje hvězdu a tím sníží její světlo. To je ale možné jen tehdy, kdy dráha planety z pohledu od Země přechází přes mateřskou hvězdu.

Reklama

Výběr článků

Načítám