Hlavní obsah

Šestašedesátiletá Britka porodila předčasně kvůli komplikacím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie v květnu žila případem šestašedesátileté podnikatelky, která se v pokročilém věku rozhodla porodit dítě. Hlasy kritizující podobná těhotenství mají teď pro své odmítavé postoje další podklady, Elizabeth Adeneyová totiž začala mít na počátku devátého měsíce vážné zdravotní komplikace a lékaři museli v úterý plod vyjmout císařským řezem. Naštěstí je zdravotní stav novorozeného chlapce perfektní.

Foto: Profimedia.cz

Odborníci se přou, zda je těhotenství v takto vysokém věku vůbec morální. Ilustrační foto

Článek

Chlapec přišel na svět s porodní váhou 2,3 kilogramu a od počátku je ve výborné kondici. Adeneyová se tak stala nejstarší matkou Velké Británie. Ppředchozí držitelkou rekordu byla Patti Farrantová, která porodila syna Juda před třemi roky, kdy jí bylo dvaašedesát.

Tak staré ženy po menopauze by nikdy přirozeně porodit nemohly. Musejí podstoupit náročnou hormonální léčbu, při níž jim zdravotníci vyvolají uměle periodu a poté usadí v děloze vajíčko. V Británii se podobné zákroky umělého oplodnění ale provádějí jen ženám do padesáti let.

Adeneyová vycestovala kvůli vysněnému potomkovi na Ukrajinu, kde jí tamnější zákony umožnily počít i v tak vysokém věku. Do pokročilého stavu těhotenství vykonávala svou funkci top manažerky textilky Delmore. Podle zdrojů se chce Adeneyová do svého zaměstnání brzy vrátit a s výchovou chlapce jí bude pomáhat chůva.

„Fyzický věk není důležitý, důležité je to, jak se cítí člověk uvnitř. Některé dny se cítím na 39 a jiné zase na 56,“ prohlásila Adeneyová na obranu svého rozhodnutí počít dítě ve věku, kdy jiné Britky odcházejí do důchodu. Její případ vyvolal v Británii širokou diskuzi veřejnosti i odborníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám