Hlavní obsah

Pražská plastická klinika nabízí sestřičkám plastické operace, aby si je udržela

Novinky, Jakub Kynčl
Praha

Případ sestřičky Petry Kalivodové z pražské plastické kliniky Iscare, která využila zaměstnaneckého benefitu ve formě plastické operace, rozvířil debatu o tom, zda není podobný typ benefitu amorální. Klinika se brání tím, že je jen na jejích zaměstnancích, zda tuto formu benefitu chtějí či nechtějí využít. Někteří mají za to, že je podobná forma motivace nevhodná.

Foto: Profimedia.cz

Plastické operace jsou v ČR velmi oblíbené.

Článek

Počet sestřiček je v České republice tak nízký, že si je musí zaměstnavatelé chránit a pečovat o ně, jak se jen dá. Sestřičky si tak mohou vybírat kam a za jakých podmínek nastoupit, stejně jako 31letá sestřička Petra Kalivodová, která se rozhodla využít benefit ve formě plastické operace.

"Nemorální benefit to jistě není. Nabízíme příspěvky na vzdělávání, výuku jazyků a další. Není to kritérium podle kterého bychom vybírali zaměstnance. Je to jedna z forem benefitů pro ty zaměstnance, kteří u nás podepíší dlouhodobou smlouvu. Různých plastických operací v této souvislosti využilo zhruba deset procent zaměstnanců," řekl Novinkám provozní ředitel kliniky Iscare Jiří Schweitzer.

Zvláštního benefitu si všimli i za oceánem, článek o něm přinesl dení The New York Times. Tomu  Kalivodová řekla: "Když si mohu vybrat, tak budu mít raději plastickou operaci než pracovní auto."

Sama si vybrala plastickou operaci prsou, která by ji jinak přišla na více než 70 tisíc korun. Stejně tak se dohodla i na podstoupení liposukce břicha a stehen. "Toto jsou fyzická vylepšení, které bych si jinak ze svého měsíčního platu okolo 27 tisíc korun nemohla dovolit," uvedla sestřička.

V ČR chybí sestřičky

Podle amerického listu je podobná forma benefitů nejdrastičtější možnou známku toho, že Česká republika trpí nedostatkem sestřiček. Jen v uplynulém roce odjelo za prací do zemí jako je Velká Británie či Německo neuvěřitelných 1200 sestřiček. Někteří čeští odborníci se domnívají, že by se v zemi užilo až o 5000 sester více.

Socioložka Jiřina Šiklová, bránící práva žen, pro americké médium uvedla, že motivace ženských pracovnic prsními implantáty je nevhodná a má za to, že to ze sestřiček dělá něco jako "prostitutky".

"Pokud instituce něco takového nabízí, pak ztrácí veškerou důvěryhodnost. Něco takového bych očekávala od erotického salónu, ne instituce věnující se zdravotní péči," nechala se pro NY Times slyšet Šiklová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám