Hlavní obsah

Lidé jsou od přírody optimističtí, ale Češi jen průměrně, tvrdí studie

Novinky, Pavel Stöckl

Přes vrcholící hospodářskou krizi, hrozbu prasečí chřipky a v některých zemích i probíhající války, jsou lidé většinou optimističtí. Tvrdí to alespoň nový výzkum, který připravila Univerzita v Kansasu ve spolupráci s Gallupovým ústavem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Během průzkumu optimismu ve světě bylo dotázáno celkem 150 000 dospělých osob ve 140 zemích.

Přestože míra optimismu není všude stejná, drtivá většina lidí - 89 procent lidí očekává, že příštích pět stejně dobrých nebo lepších než jejich současný život.

"Výsledky dokazují, že lidský optimismus je univerzální fenomén," komentoval výsledky Matthew Gallagher z Univerzity v Kansasu, který vedl studii vypracovanou na základě posbíraných dat.  Přestože mezi jednotlivými zeměmi existují propastné rozdíly, ať již jde o příjem na hlavu, nebo věkové složení populace, na míru optimismu obyvatel to mělo jen vedlejší účinek.

K nejoptimističtějším zemím patří Irsko, Brazílie, skandinávské země, Británie, Kanada, USA, Austrálie a Nový Zéland. Česká populace však patří k většinově průměrně optimistickým národům, společně s Němci, Poláky a Rusy, nebo i Číňany a Indy. Ale pořád jsme na tom podle průzkumu o něco lépe než sousední Slováci nebo výrazně pesimističtější Japonci, Ukrajinci. Vůbec nejpesimističtější jsou obyvatelé Zimbabwe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám