Hlavní obsah

Muži pomalu vymírají, ztrácejí chromozomy Y

Londýn

Muži jsou na cestě k vymření. Jejich geny vysychají, stejně jako mužský chromozom Y. Tvrdí to britská badatelka Jennifer Gravesová. Pro nejbližší budoucnost ale není nutné mít obavy. Chromozom Y by se podle Gravesové mohl vyčerpat někdy během pěti milionů let.

Foto: Profimedia.cz

Muži by mohli být v budoucnu "ohroženým druhem".

Článek

Vědkyně tvrdí, že muži by mohli jít cestou stejnou jako hlodavci, kteří jsou schopni reprodukce, i když nemají klíčové geny tvořící chromozom Y. Napsal to ve čtvrtek britský list The Daily Telegraph.

Během přednášky v Irsku Gravesová podle listu řekla, že před 300 milióny let obsahoval chromozom Y 1400 genů. Dnes jich má 45, takže "při tomto tempu se geny chromozomu Y vyčerpají asi za pět milionu let".

Jiný druh lidí

"Velká otázka je, co bude potom," uvedla. Za dobrou zprávu označila to, že některé druhy hlodavců - hraboši rodu Ellobius nebo japonské krysy - nemají žádný chromozom Y ani gen SRY, který je odpovědný za zahájení vývoje samčího pohlaví, a přitom po světě pobíhá spousta těchto hrabošů a krys.

"Práci musel u těch hlodavců převzít nějaký jiný gen a my bychom rádi věděli, který to je," dodala. Podle ní by se také mohl v budoucnu objevit i jiný druh lidských bytostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám